RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Досить для наступу на Україну: Хомчак на засіданні НАТО назвав кількість військ РФ біля кордонів

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак поінформував країни НАТО про кількість особового складу російської армії біля кордонів з Україною. За словами Хомчака, цієї кількості досить для здійснення наступальних дій проти нашої держави.

Про це головнокомандувач ЗСУ заявив у вівторок, 18 травня, в Брюсселі під час засідання Військового комітету НАТО у форматі з Україною.

Руслан Хомчак наголосив, що цей візит відбувається під час значного зростання викликів і загроз безпеці як України, так і євроатлантичної спільноти.

"Не дивлячись на заяву міністра оборони РФ про повернення військ в місця постійної дислокації, Росія продовжує утримувати близько 80 000 особового складу і значну кількість озброєння і військової техніки біля різних ділянок кордону з Україною. Також продовжують перебувати в Азово-Чорноморському регіоні кораблі і катери, перекинуті на посилення російського угруповання з Північного флоту і Каспійської флотилії ", - повідомив, зокрема, він.

За оцінками українського військового керівництва, Росія здатна наростити наступальні можливості угруповань своїх збройних сил для здійснення наступальних дій проти України. При цьому не виключено можливість, що для посилення політичного і військового тиску на Україну, РФ може використовувати територію та інфраструктуру інших держав.

У зв'язку з цим Руслан Хомчак згадав заплановані на вересень спільні стратегічні навчання збройних сил Росії і Білорусі "Захід - 2021".

Голова Військового комітету НАТО і старший військовий радник Генерального секретаря, головний маршал авіації сер Стюарт Піч зазначив, що Росія продовжує свою модель агресивних дій щодо дестабілізації, включаючи посилення на українському кордоні.

"Хоча ми спостерігали деяке скорочення чисельності російських військ поблизу кордону, там залишаються десятки тисяч, зі зброєю і технікою. Росія намагається ввести обмеження в Чорному морі, включаючи обмеженням доступу до Азовського моря через Керченську протоку", - зазначив він.

Як повідомляв "Апостроф", Росія може вторгнутися в Україну з п'яти основних напрямків. Крім того не можна повністю виключити і напад держави-агресора з боку Білорусі. Таким чином 65% українського кордону особливо уразливі до нападу окупантів.