RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

У Херсонській облраді скористалися лізингом, щоб не проводити тендер на медобладнання на десятки мільйонів - ЗМІ

Комунальне некомерційне підприємство "Херсонський обласний онкологічний диспансер" отримало дозвіл укласти договір фінансового лізингу для придбання лінійного прискорювача. Це обладнання застосовується для лікування раку. Вартість обладнання, згідно з рішенням сесії Херсонської облради № 189 від 23 квітня 2020, може скласти до 50 млн грн.

Про це повідомляє "Херсон online".

Згідно п. 13 ч.5 ст. 3 Закону України "Про державні закупівлі", його дія не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є послуги фінансових установ з надання кредитів, гарантій, лізингу. У самому рішенні сесії вже вказана марка обладнання - Halcyon. Як відзначають журналісти, це зроблено для того, щоб, якщо керівництво онкодиспансеру вирішить придбати прискорювач іншої марки, зробити це було б неможливо. Такі дії можна трактувати як порушення принципів добросовісної конкуренції, рівності учасників ринку і прозорості відбору закуповуваного устаткування.

Крім того, депутати облради фактично передали лізингодавцю (АТ "Укрексімбанк") право самостійно, без урахування думки представників регіону, визначати продавця і модель обладнання, яке він потім передає в лізинг. Як говориться в матеріалі, з урахуванням того, що співробітники банку не мають досвіду в радіології, вибрати "кращу" пропозицію на ринку лінійних прискорювачів вони зможуть лише в тому випадку, якщо постачальник відомий заздалегідь.

Також договір передбачає 10,7% річних у гривнях, які виплатять банку за цю угоду. І, як вважають журналісти, це може бути мотивом для того, щоб банк погодився взяти участь в сумнівній схемі. До описаної схемою поки не проявили інтересу ні прокуратура, ні НАБУ, ні ДБР, додають автори матеріалу.