RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Експерт розповів про переваги розвитку українсько-китайських відносин

Поглиблення співпраці України з Китаєм має стати одним з ключових пріоритетів чинної влади.

Про це повідомив політолог-міжнародник Максим Ялі.

За його словами, недавнє блокування китайською компанією Xiaomi своїх смартфонів в окупованому Криму свідчать про те, що Пекін підтримує Київ у питанні територіальної цілісності України не тільки на словах, а й на ділі.

Ялі переконаний, що подібний крок Китаю однозначно варто розглядати, як крок назустріч і готовність поглиблювати та розширювати двосторонні відносини.

"Як відомо, починаючи з 2019 року Китай є найбільшим торговельним партнером України. Так, у 2020 експорт України до Китаю склав понад 7 млрд доларів США (14,5% від загального обсягу експорту). Імпорт - 8,3 млрд доларів (15,3% від загального обсягу). Проте, взаємини України з Китаєм поки обмежуються лише торгівлею і далекі від використання свого потенціалу повною мірою", - вважає політолог.

На його думку, сьогодні для України особливо вигідним і потрібним може стати розвиток співробітництва з Китаєм у високотехнологічній сфері, де Пекін в останні десятиліття демонструє значний прогрес і вже на рівних конкурує з США.

"Для України вкрай гостро в контексті протистояння з Росією стоїть питання кібербезпеки. І лише на 8-му році "гібридної війни" з Росією на днях РНБО було прийнято рішення про створення кібервійськ. Але для запобігання загрозам у сфері кібербезпеки зараз Україні вкрай необхідне відповідне обладнання, якого у нас, на жаль, немає. Загальновідомо, що продукція таких технологічних гігантів як Huawei, Xiaomi, Tencend вважається найбільш безпечною і якісною в усьому світі. Останнім часом випадки "зливу" персональних даних особливо почастішали по всьому світу. Тому використання досягнень Китаю в цій сфері виглядає цілком логічним і обґрунтованим", - переконаний Максим Ялі.

Експерт впевнений, що подібна співпраця буде особливо вигідною для обох сторін, адже українська високотехнологічна промислова продукція з високим ступенем доданої вартості може бути конкурентною на китайському ринку. Особливо якщо залучати китайські інвестиції в аерокосмічну і військову галузі, де в Україні зберігся ресурс розвитку і є досягнення в розробках як радянської спадщини, так і часів Незалежності.

Крім цього, за словами політолога-міжнародника, Китай володіє такими необхідними для України кредитними можливостями й успішним досвідом в реалізації найбільших інфраструктурних проєктів по всьому світу в рамках програми "Один пояс, один шлях". При цьому, вважає Ялі, враховуючи вигідне географічне положення нашої країни та близькість до ринків збуту китайської продукції в ЄС, можливо також і будівництво нових підприємств і заводів в Україні за китайські гроші.

"Одним словом - потенціал взаємовигідної співпраці вкрай великий і в цьому напрямку необхідно використовувати та розвивати всі можливості. Інше питання, чи готова влада їх використовувати не тільки на словах, а й на ділі?", - резюмує політолог.