Вікно можливостей закривається: що дратує Путіна у відносинах з Україною

Завдяки нещодавній онлайн-конференції між президентом США Джо Байденом та президентом Росії Володимиром Путіним напруження щодо можливого російського вторгнення в Україну дещо зменшилося. Але це "затишшя" тривало недовго. Путін виставив США та НАТО ультиматум, у якому зажадав письмових гарантій того, що військова інфраструктура Альянсу більше не просуватиметься до російських кордонів. А це означає, що жодного вступу України до НАТО бути не може. При цьому він практично недвозначно натякнув на військову відповідь, якщо ця вимогу не буде виконано.

"Апостроф" розбирався, за якими можливими сценаріями діятиме Росія в тому чи іншому випадку.

Претензії Москви на адресу НАТО виглядають притягнутими за вуха. У нашої країни небагато шансів у середньостроковій перспективі стати частиною Альянсу та Європейського Союзу. Німеччина та Франція явно будуть проти такого розвитку подій, що чудово усвідомлюють у Кремлі. Так само, як загрози з боку НАТО, також перебільшені. Росія межує з країнами Балтії, що перебувають у НАТО, і у Москви цей факт не викликає настільки істеричної реакції.

"Російське керівництво дратує, що Україна виходить з-під кремлівського впливу. Кремль квапиться, побоюючись, що вікно можливостей незабаром закриється. Сценаріїв подальшої поведінки росіян може бути кілька. У тому числі, відволікаюча ескалація в ОРДЛО, поєднана з короткочасною військовою операцією. Мета - змістити чинне керівництво країни або змусити Київ погодитися з невигідними умовами вирішення конфлікту на Донбасі, що автоматично поверне Україну до сфери підпорядкування Москві", - каже в коментарі "Апострофу" представник України у ТКГ Сергій Гармаш.

У разі реалізації саме такого сценарію, у Володимира Путіна можуть виникнути труднощі. Надворі не 2014 рік. Наразі колективний Захід налаштований жорстко проти розширення російської агресії, зазначив Сергій Гармаш.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофe": Гарантії" для Путіна: на що розраховує Кремль, висуваючи США ультиматум по Україні