RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Москва знімає вершки: генерал розповів, як РФ може використати ситуацію в Казахстані

Після кількох днів стрімких подій в Казахстані та суперечливих повідомлень про них в медіа ситуація з протестами все ж стає зрозумілішою та дозволяє робити певні висновки, які можна викласти у вигляді низки тез.

Про те, яким чином ситуацією в Казахстані може скористатися Росія, розповів експерт Українського центру аналітики та безпеки, колишній керівник Центру спеціальних операцій "А" СБУ (2015-2020), генерал-лейтенант Олександр Устименко.

Як зазначає Устименко, Росія може грати на загостренні етнічного протистояння, щоб під приводом "захисту російськомовного населення та співвітчизників" насамперед у північних регіонах та промислових центрах, встановити контроль над військовими та космічними об'єктами та просувати власні економічні інтереси у паливодобувних районах на заході Казахстану. У той же час, у короткостроковій перспективі очікується створення передумов для захоплення північного Казахстану.

Говорячи про участь військ ОДКБ у казахських подіях, Устименко наголосив, що йдеться про видозмінену тактику "білоруського сценарію". За його словами, Москва знімає вершки з протестів, значно посилюючи свій вплив на сусідню країну без прямої військової інтервенції, перетворюючи правлячий режим на свого союзника через загрозу втрати влади.

Тим часом, як зазначає генерал-лейтенант, чинний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв також може бути зацікавлений у ситуації, що склалася - адже він отримав серйозний шанс перебудувати владну вертикаль особисто під себе, позбавившись впливів і контролю з боку клану Нурсултана Назарбаєва, екс-президента Казахстану. Заради отримання особистої влади в країні, він, очевидно, може пожертвувати частиною суверенітету Казахстану, щоб заручитися підтримкою Кремля.

Росія в даній ситуації може отримати підконтрольного собі "Лукашенка №2" - Токаєва, замінивши їм щодо незалежного Назарбаєва, вважає Устименко.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Казахська "пожежа": проміжні висновки протестів.