RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Гроші виплатять російській "Татнафті": нардеп звинуватив Мін'юст та прокуратуру у потуранні на 173 млн доларів

Народний депутат та заступник голови комітету з правоохоронних органів ВРУ Григорій Мамка звинуватив чиновників Міністерства юстиції у неефективній витраті коштів бюджету, що призводить до накопичення зобов'язань України перед позивачами.

Про це він написав у Facebook, пише Delo.

Політик зазначив, що понад 350 млн було витрачено на судові позови з Міністерством земельних та майнових відносин Татарстану та компанії "Татнафта" за обставинами їхньої участі в акціонерному капіталі "Укртатнафти" – компанії, створеної на базі Кременчуцького нафтопереробного заводу.

"За рахунок донарахованих відсотків сума компенсації за цим арбітражним рішенням збільшилася зі 112 млн доларів станом на 2014 рік до 173 млн дол станом на 2021", - зазначає нардеп.

Григорій Мамка заявив, що "у той час, поки Мін'юст накопичує борг перед російськими нафтовиками, українська правоохоронна система, по суті, підіграє росіянам". Він розповів, що у 2007 Генпрокуратура порушила кримінальну справу щодо імпорту "Татнафтою" через ТОВ "Таїз" на Кременчуцький НПЗ нафти з ухиленням від сплати ПДВ на 1,4 млрд грн, але справу було закрито через два роки "за відсутністю складу злочину".

"В якості посередника було використано ТОВ "Таїз", яке розмитнювало імпортовану від ВАТ "Татнафта" нафту шляхом оформлення податкових зобов'язань зі сплати ПДВ векселями. Але надалі такі векселі погашалися без їх фактичної оплати, оскільки рішенням Автозаводського районного суду м. Кременчука ТОВ "Таїз" " було звільнено від ПДВ!" - заявив політик.

"З одного боку, органи прокуратури ігнорують абсолютно неправосудне судове рішення і дозволяють представникам "Татнафти" фактично вкрасти з державного бюджету 1,4 млрд грн. З іншого боку, Міністерство юстиції витрачає 350 млн грн лише для того, щоб збільшити борг перед тим самим". Татнафтою "зі 112 до 173 млн доларів", - наголошує Григорій Мамка.

"Татнафта", попри статус акціонерного товариства, інкорпорованав російську владну вертикаль - Путін був присутній на відкритті нафтопереробного комплексу, змінив податкові тарифи на прохання "Татнафти". Головою ради директорів "Татнафти" є Рустам Мінінханов - фактичний глава Татарстану (був президентом, зараз є тво президента) і член Вищого бюро кремлівської партії "Єдина Росія". Гендиректор "Татнафти" Нагіль Маганов - член фракції "Єдиної Росії" в держраді Татарстану, а акціонерами є "Связьінвестхім", що належить Міністерству земельних та майнових відносин Татарстану, та міністерство безпосередньо.

Для України, до порівняння, 173 млн дол – це майже 2 річні бюджети на вакцинацію населення від коронавірусу, близько 15 дронів "Байрактар", зарплата військових у зоні ООС за 7,5 місяці, 4 бюджети для будівництва житла для військовослужбовців, 9 шкіл, 47 дитсадків та 77 корпусів онкодиспансеру.