RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вихід України з Будапештського меморандуму: що задумав Зеленський

Влада України може поставити під сумнів рішення Будапештського меморандуму та визнати документ неробочим. Таку різку заяву 20 лютого зробив президент Володимир Зеленський, виступаючи на полях Мюнхенської конференції з безпеки.

"Апостроф" розбирався в тому, чи це означає, що Україна готова буде повернути собі ядерні валізки, з'ясовували наслідки виходу нашої країни з Будапештського меморандуму.

За словами аналітика Українського інституту майбутнього Ігара Тишкевича, сенс заяв Зеленського не в шантажі, адже повернення України до статусу ядерної держави є вкрай малоймовірним. І йдеться навіть не про вихід України з Будапештського меморандуму.

Тишкевич зазначає, що під сумнів поставлено саму практику укладати договори, в яких нібито щось обіцяється без реальних зобов'язань. За його словами, Зеленський апелює до єдиної норми прямої дії – скликання консультацій.

"Якщо підписанти не йдуть навіть на це, то документ мертвий. Такий підхід важливий, оскільки це удар не конкретно по документу. Це питання більш глобальної договірної бази і з ЄС та зі США, коли в міжнародних договорах дуже багато говориться в преамбулі про цінності, але дуже мало і розпливчасто про зобов'язання сторін", - пояснює Тишкевич.

Архітектура світової безпеки в рамках міжнародних договорів ставиться Зеленським під сумнів у дуже вдалий момент.

"Заяву Зеленського варто розглядати в контексті часу та місця. Зараз йдуть переговори щодо ядерної угоди з Іраном. У результатах цих переговорів дуже зацікавлені США, ЄС, Росія та Китай. І тепер уявіть, якщо на тлі цих переговорів ядерні держави визнають, що підписаний ними аналогічний договір з Україною не вартий і паперу, на якому він надрукований. У такому разі переговори з Іраном будуть дуже ускладнені. Це дуже болючий укол для європейських та американських політиків. Вони не можуть сказати "ну й добре". Але й повністю перейти від цінностей до дій теж не можуть, а точніше не хочуть, тому що це зайві витрати... Відповідно, зараз м'яч на їхньому боці... І на цьому фоні тиснути на Україну або звинувачувати її в тому, що вона робить щось неправильно, вже не можна, адже Україна апелює до документів, які підписали самі лідери держав", - резюмував експерт.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Навіщо Зеленський лякає Захід виходом із Будапештського меморандуму.