RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У парламенті Великобританії закликали запровадити санкції проти IT-індустрії РФ

Член Палати Лордів Великої Британії, лорд Мегхнад Десаї, відповідаючи на запитання щодо необхідності введення заборони на Заході на купівлю IT-сервісів та програм, вироблених у Росії заявив, що російська ІТ-індустрія є частиною військової машиною російського режиму і має бути під санкціями.

Відповідну заяву член Палати Лордів зробив у коментарі Guildhall.

"Це питання (про заборону на Заході купівлі IT-сервісів та програм, вироблених у Росії) – складне питання. Чи маємо ми карати громадян за злочини їхнього авторитарного лідера? Багато хто з них - досвідчені люди, що задіяні у підривній діяльності. Тим самим вони є частиною військової машини, можливо, хтось неохоче займається цим, але точно вони розуміють, що роблять... Тому мій висновок – так. Проти російської IT-індустрії мають бути введені санкції", - підсумував лорд Мехнад Десаї.

Раніше керівник Центру оборонних реформ, координатор міжвідомчої платформи з протидії гібридним загрозам, що здійснює свою діяльність у рамках співпраці Україна-НАТО, Олександр В. Данилюк заявив, що у рамках відповіді на ведення агресивної війни проти України та проведення кібератак проти країн Заходу, міжнародне співтовариство має ввести санкції на закупівлю будь-якої програмної продукції та IT-послуг, які мають навіть найменшу частину виробництва на території РФ та Білорусі. Такий крок чинитиме серйозний тиск на російську економіку і унеможливить імпортозаміщення в IT-індустрії якої гостро потребує РФ, а також прискорить відтік кадрів у галузі.

На підтримку санкцій проти ІТ-індустрії в РФ виступили депутати Європарламенту від Німеччини, Франції та Литви. Представник Німеччини Міхаель Галлер назвав "хорошою ідеєю" санкції проти IT-сервісів та програмного забезпечення, виробленого в Росії. На думку політика, такі санкції вплинуть на російський режим і відріжуть росіянам доступ до інфраструктури в ЄС.

За словами євродепутата від Литви Петраса Ауштрявічюса, західні санкції діють на IT-індустрію в Росії, а додаткові санкції проти програмного забезпечення та IT-послуг, зроблених у РФ, чинитимуть додатковий необхідний тиск на путінський режим.

Французький європарламентар Рафаель Глюксман підкреслив, що санкції ЄС проти російської IT-індустрії мають стати сигналом для всіх фахівців задіяних у галузі всередині РФ, що не можна бути одночасно частиною глобальної світової технологічної спільноти та частиною країни, яка веде агресивну війну та вбиває жінок та дітей.