RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Експерт вказав на кейс співпраці української прокуратури з РФ щодо видачі їм біженця

Українські експерти здивовані інформацією про те, що прокуратура України нібито розглядає запит від росіян щодо екстрадиції громадянина Росії Віктора Панюшина, який перебуває в Україні та має статус біженця.

Про це пише "Телеграф".

Опубліковані в мережі документи свідчать, що розгляд питання здійснюється відповідно до Європейської конвенції про видачу правопорушників та Конвенції про правову допомогу та на підставі його "причетності до злочинного світу". Відповідне рішення підписано заступником начальника Департаменту міжнародно-правової співпраці ОГПУ Дмитром Власовим.

Співкоординатор правозахисної ініціативи "Правотворець" Юрій Гончаренко звертає увагу на те, що Офіс Генерального прокурора "в принципі продовжує співпрацю з окупантами в контексті видачі людей, яких у Росії оголосили злочинцями".

"Не має значення, ким у цьому випадку є Панюшин, бо немає жодних гарантій, що наступного разу ворогові не видадуть "Легіон Свободи" у повному складі або Правий Сектор, що також там визнані злочинцями. Тим більше, що прецеденти були. У 2018 Генпрокуратура України видала російського громадянина Тимура Тумгоєва до Росії за запитом її спецслужб, який отримав там 18 років ув'язнення в колонії суворого режиму за звинуваченням у участі в незаконних збройних формуваннях у Сирії, хоча насправді був членом батальйону імені шейха Мансура, що входить до складу Української добровольчої армії, та брав участь у бойових діях з листопада 2017 року", - пише Гончаренко.

Юрист згадує ще один випадок вже за нової влади: "Україна проігнорувала рішення ЄСПЛ і передала росіянина Андрія Тарасова в Росію, де його переслідують за участь в антипутінській акції. Наразі повідомляється, що зв'язок із ним обірвався. При цьому це сталося майже перед початком повномасштабного вторгнення, у лютому 2022".

"Я читав про минуле Віктора Панюшина і цілком можу припустити, що він далеко не ангел. Проте, наприклад, у повідомленні про затримання від 29 квітня 2022 є інформація про те, що разом з ним затримано ще кількох громадян Росії відповідного роду діяльності з курскою і інших сусідніх з Україною областей. І чому я не можу припустити, що "хлопки" в цих областях якось пов'язані з ставленням частини російського криміналітету до російської агресії? З її державними структурами не може бути від слова взагалі, а тим більше видачі когось ворогові. Генпрокурор Ірина Венедиктова має дати чіткі гарантії всім, хто знаходиться на території України, що цього за жодних обставин не станеться".