RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Макрон зрадив Україну? Британські ЗМІ зловили Францію на співпраці з окупантами

Французького президента Еммануеля Макрона звинувачують у зраді України, адже його країна суттєво наростила купівлю газу з Росії із початку війни.

Про це пише видання Еxpress.

З моменту повномасштабного вторгнення РФ в сусідню країну багато європейських країн на знак солідарності з Україною вирішили відмовитися від закупівель російського газу. На Росію припадало близько 40% від всього імпорту ЄС. Однак, Франція обрала інший шлях, свідчать дані Центру досліджень енергетики та чистого повітря (Crea). Ця країна разом Бельгією та Нідерландами закупила російське паливо за зниженими цінами.

Зокрема, у квітні та травні Франція отримала 12 партій зрідженого природного газу (ЗПГ) та інших продуктів із викопного палива на майже 900 мільйонів євро.

"Ми оцінюємо 18-відсоткове збільшення з лютого-березня до травня з урахуванням сезонних коливань", - кажуть аналітики.

На думку експертів, з огляду на подальшу залежність ЄС від російського газу блок фактично фінансує війну, яку розв'язала РФ в Україні. Так, за перші 100 днів бойових дій російська казна від продажу паливних ресурсів ЄС поповнилась на 93 мільярди євро. Частка ЄС - 61% всього експорту викопного палива з Росії на на 57 мільярдів євро.

При цьому блок надав Україні тільки 4,1 мільярда євро економічної підтримки і ще 1,5 мільярда євро у вигляді військової допомоги.

Голова комітету українського парламенту з економічних питань Дмитро Наталуха вважає, що такі дії суперечать словам і дають зовсім інший контекст закликам президента Франції Еммануеля Макрона.

"З огляду на цю статистику це змушує засумніватися в його реальній готовності припинити цей конфлікт на користь України", - цитує посадовця видання.

Йдеться про заклик Макрона до ЄС зміцнювати власну оборонну промисловість, а не витрачати велику кількість грошей за кордоном. Інакше - доведеться будувати залежності завтрашнього дня, сказав він, виступаючи на міжнародній оборонній конференції Eurosatory у Парижі.

Ще він зазначив, що Франція та ЄС вступили у "військову економіку, в якій їм доведеться організовуватись у довгостроковій перспективі.

"Все змінилося і ми більше не можемо жити так, як жили навіть рік тому", - додав Макрон.

Раніше "Апостроф" писав, що РФ щодня заробляла з початку війни в Україною по мільярду доларів на продажі газу ЄС.