RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Цієї зими Європа має нарешті покінчити з енергетичною залежністю від Росії: Арсеній Яценюк для Atlantic Council

Найближчі місяці визначать результат енергетичної агресії Путіна.

Про це пише голова КБФ, прем’єр-міністр України 2014-2016 Арсеній Яценюк у статті для Atlantic Council.

"Якщо путін досягне своїх цілей, Україну чекатимуть жахи тривалої російської окупації, а Кремль отримає безпрецедентний політичний та економічний вплив на Європу, який може тривати десятиліттями. З іншого боку, якщо Росія зазнає повної поразки, загроза з боку Москви швидко відступить, а Європа значно зміцніє. Перемога в енергетичній війні прокладе шлях до майбутньої безпеки та процвітання", - зазначив він.

Він підкреслює, що Європа має розробити плани щодо заходів з нормування витрат електроенергії та взаємодопомоги щодо енергопостачання: "Усі члени ЄС повинні бути готові допомагати один одному через взаємно перехресні потоки… Європейський перехід до зеленої енергетики має великий недолік: він дуже залежить від імпорту російського газу… Вимоги промислової декарбонізації слід на час послабити та відновити видобуток нафти, газу та вугілля. Це вже відбувається в Німеччині, Нідерландах, Франції".

Він закликав запровадити податкові пільги, особливо для розробки глибоких свердловин: "Подібний підхід дозволив Україні значно збільшити власний видобуток газу в 2015-2019. ЄС потрібно буде відновити, принаймні тимчасово, роботу вугільних ТЕС. Австрія та Німеччина готові це зробити".

До лютого 2022 атомні електростанції в Україні виробляли близько 55-60% електроенергії: "ЄС має визнати, що атомна енергетика є безпечною, недорогою та екологічно чистою".

"Ще одним завданням є розвиток відновлюваних джерел енергії. Німеччина лідирує з часткою відновлюваної енергії в національному споживанні, яка досягне 80% до 2030, а для сонячних і вітрових електростанцій зарезервовано 2% земельних ресурсів", - написав він.

Європа має посилити диверсифікацію, збільшивши здатність обслуговувати постачання скрапленого газу: "Будівництво LNG-терміналів у Польщі вже дозволило відійти далі від російського газу. Цієї зими в Німеччині запрацюють два LNG-термінали. В Іспанії є шість LNG-терміналів, які забезпечують максимальну потужність, що значно перевищує внутрішні потреби країни, і ведуться переговори щодо будівництва можливого трубопроводу до Німеччини".

"Головним енергетичним пріоритетом Європи залишається запобігання енергетичному колапсу в Україні, а отже – уникнення низки негативних наслідків, як-от масовий наплив біженців. Україна потребує термінової європейської допомоги для відновлення енергетичної інфраструктури країни після авіаударів Росії… Важливо вжити заходів для забезпечення належних спроможностей перетину кордону для доставки вугілля… Путін сподівається використати зиму як зброю та змусити Європу здатися, але поступка Кремлю була б катастрофічною як для України, так і для ЄС… Натомість Європа має прийняти виклик всеохопних змін всієї своєї енергетичної системи. Це єдиний спосіб подолати виснажливу залежність континенту від російських енергоносіїв і зробити так, аби енергетична війна Путіна закінчилася його повною поразкою", - написав голова КБФ.