RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Домінувати на ринках третіх країн": Сергій Висоцький оцінив співпрацю України та США в "оборонці"

Перспективи перемоги у війні проти РФ будуть більшими, якщо Україна продовжить посилювати зв'язки з американськими компаніями оборонного сектору та в разі збільшення інвестицій із США у вітчизняний ВПК.

Про це "Телеграфу" на полях Економічного та безпекового форуму у Києві розказав Сергій Висоцький, заступник голови NAUDI - Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України, колишній народний депутат. Асоціація виробників виступила співорганізатором та спонсором конференції.

"Ми розуміємо, що без економічної допомоги наших партнерів, без того, щоб посилювати зв'язки між нашим оборонним бізнесом і американським, нам буде важко. Проте у разі співпраці наші перспективи перемогти у війні будуть більшими… Дуже важливо виступити співорганізаторами конференції, яка поєднує американський та український бізнес та безпекові світи. Звичайно, тут представлений ряд американських інвесторів, венчурних інвесторів, тут є колишні представники розвідспільноти, експерти з питань безпеки і представники американських компаній, а також українських підприємств, яких ми запросили (вони є членами нашої асоціації). Сподіваюсь, на полях цієї конференції зможемо поговорити про можливу спільну кооперацію і підтримку українських проєктів. І таким чином спільно рухатися до нашої перемоги у війні", — розказав він.

За його словами, є певні американські компанії, які готові інвестувати в українські проєкти.

"Поки що великі компанії, як правильно відмітив генерал Девід Петреус і дипломат Курт Волкер, у них все добре, і вони не будуть ризикувати. Але венчурний капітал, який оперує ризикованими інвестиціями, а також невеликі оборонні компанії США, які хочуть досягти вищих рівнів, звичайно, вони дивляться на Україну як на партнера, дивляться на наші компанії, на наші ноу-хау тощо. Фактично, мова йде про те, щоб, долучаючись до технологій, які є в США, використовуючи наші виробничі і технологічні бази, робити спільні продукти, щоб потім можна було домінувати на ринках третіх країн, що допомагатиме нам також виграти війну", — сказав він.

Сергій Висоцький додав, що американські та іноземні компанії, у яких є прагнення перейти з умовної третьої ліги у секторі ВПК, в другу, а з другої в першу, - "вони вже розпочинають роботу": "Знаю навіть про невеликі (до 1млн дол.), але вже якісь інвестиції, які підуть в Україну. Проте це тільки перші кроки, які можливо дозволять показати найбільш системним американським гравцям, що Україна готова, і ми як асоціація готові, виробляти зброю разом, продавати її разом. І звичайно зможемо витісняти звідси Росію".

Міжнародний форум з економіки та безпеки в Києві відбувся 5 квітня завдяки співорганізації та коспонсорству NAUDI. Це вже другий форум за часи повномасштабного вторгнення рф, що проводиться під патронатом колишнього очільника ЦРУ генерала Девіда Петреуса. Захід відвідали понад 150 гостей з України та США, зокрема посол та колишній спецпредставник Держдепу США у переговорах щодо України Курт Волкер.