RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.40
НБУ:USD  40.35
Політика

Новини

8 липня

Всі новини

Дипломат вказав на проблеми Кремля з «малюванням червоних ліній»

Існує ймовірність того, що війна в Україні перейде у більш широку війну між НАТО та Росією. Проте подальша допомога від НАТО Україні не підвищить ризик ширшого конфлікту із Росією, адже Кремль не вміє малювати "червоні лінії".

Про це розповів в інтерв'ю "Апострофу" посол США в Україні у 1998-2000 роках Стівен Пайфер.

Він вказав на те, що російський диктатор володимир путін хоче того, щоб Україна та Захід вірили у його готовність ризикнути і почати ядерну війну: "Чого хоче Путін, так це того, щоб Київ і Захід вірили, що він готовий ризикнути і почати ядерну війну - таким чином він хоче залякати".

На думку дипломата, залучення у війну в Україні військ НАТО "могло б стати тригером для реальних ризиків ядерного конфлікту".

"Але, як ми бачимо, протягом 28 місяців Захід надає Україні щоразу більш складну зброю та іншу допомогу, а Росія у військовому плані не зробила нічого такого, чого б не зробила за будь-яких обставин. Україна та Захід можуть обрати варіант не почуватися заляканими", – додає Пайфер.

На питання, чи може війна Росії проти України перерости у глобальне протистояння, він розказав про ризик того, що все перейде у більш широку війну між НАТО та Росією:

"Є певний ризик того, що українсько-російський конфлікт перейде у більш широку війну між НАТО та Росією. Але лідери НАТО намагалися надати багато допомоги Україні, не переходячи жодну справжню "червону лінію" Кремля. Що означає, що Кремлю не дуже вдається малювати "червоні лінії" і робити це впевнено".

З огляду на це дипломат підсумував: "Лідери НАТО можуть і надалі допомагати Україні без підвищення ризику ширшого конфлікту із Росією".

Раніше ми також писали про те, як генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вказав на сподівання щодо того, що Україна стане членом Північноатлантичного альянсу протягом наступних десяти років.