RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

21 вересня

20 вересня

Всі новини

Сі та Байден конкуруватимуть за роль миротворця щодо України перед виборами у США – аналітики

Лідер Китаю Сі Цзіньпін планує стати миротворцем у війні Росії та Україні, в той же час прикласти зусилля щодо врегулювання може і президент США Джо Байден, який таким чином намагатиметься захистити свою спадщину і правильність свого зовнішньополітичного курсу.

Про це йдеться в аналітичному матеріалі агентства Bloomberg.

Так, активність Китаю щодо врегулювання демонструє прагнення Сі Цзіньпіна отримати більш сильну дипломатичну роль,поки Україна та Європа готуються до змін в політиці США після президентських виборів.

"Китай готовий до наступних раундів переговорів. Президент Джо Байден, який йде з посади, також може домагатися угоди, щоб захистити свою зовнішньополітичну спадщину. Пекін хоче отримати власну частку успіху та позиціювати себе, щоб відігравати конструктивну роль", - пишуть журналісти з посиланням на аналітиків.

В той же час, доцент кафедри політології Національного університету Сінгапуру Джа Ян Чонг висловив скепсис щодо ініціатив Китаю.

"Схоже, Пекін використовує Україну у власних цілях, а не пропонує якісь практичні кроки до миру", - вказав він.

Раніше очільник МЗС України Дмитро Кулеба вперше за багато років відвідав Китай, де провів зустріч з китайським колегою. На переговорах КНР дала Києву "чіткий сигнал" про підтримку територіальної цілісності і суверенітету України, про що зазначив за підсумками візиту президенту України Володимир Зеленський.