RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Скандал з квартирою нардепа: відомий журналіст написав пронизливу колонку

Журналіст Сергій Рахманін присвятив колонку скандалу навколо нової квартири українського нардепа Сергія Лещенка і його дівчини Анастасії Топольської, яка обійшлася парі в 7,5 млн гривень.

Матеріал вийшов у виданні Дзеркало тижня.

Рахманін підкреслив, що Лещенко більше не журналіст-розслідувач, а політик і публічна людина, якій слід було прорахувати всі ризики. Він повинен був усвідомлювати свою публічність, усвідомлювати, що за ним можуть стежити і намагатися зашкодити йому.

"Якщо ти збирався робити кар'єру, то ставлення до контактів, банків, покупок, формулювань в публічних відповідях і картинок в соціальних мережах повинно бути особливо педантичним. Тим більше на тлі задекларованих (особливо якщо декларуються щиро) принципів і цінностей. А якщо внутрішньої готовності до цього не було, якщо відсутнє розуміння почуття міри — з політикою варто, як мінімум, почекати. Вже коли ти чоловік, а не вічно перспективний хлопчик. Але те, як веде себе конкретна людина, наводить на сумну думку, що він як і раніше вважає конкретну історію своєю особистою справою", - написав Рахманін.

Він зазначив, що вчинок Лещенка, навіть якщо в підсумку всі гроші, витрачені на квартиру, будуть визнані законними, вже вдарив по його політичній силі, по молодим політикам, по журналістиці розслідувань.

"По тим, хто вважав його прикладом для наслідування, променем надії. Незалежно від того, вибачте за грубість, користь чи дурість поховала його репутацію і, як мінімум, підірвала віру в нього великої кількості оточуючих", - вважає журналіст.

Рахманін закликав не створювати кумирів і не забувати заслуг Лещенка як розслідувача.

"Я, як багато хто з вас, ніколи не зможу зрозуміти, що могло утримати Лещенка далеко від Батьківщини під час Майдану, коли тут вирішувалася доля країни. Його виправдання були схожі на виправдання Порошенка з приводу Липецької фабрики. По-моєму, все просто: або Родина, або бізнес. Але я був би нечесним, якщо б не припустив, що якщо б не було таких, як Лещенко, і не було б конкретного Лещенка, якого читали і якому вірили, то не було б і Майдану. Без якого на кладовище перетворилася б країна, а не тільки Донбас", - йдеться в матеріалі.

"Я ніколи не зрозумію і не прийму демонстративної відстороненості Лещенка від війни. І ніколи не усвідомлюю логіки політика, що купує "понтову хату" (припустимо, навіть на кровні), коли безліч знайомих мені людей відмовляють собі в поїздках на таксі і походах у кіно (не жартую і не перебільшую), щоб нашкребти на "общак", необхідний для покупки генератора або дощовиків для бійців. Але. Я був би нечесним, якби не вважав, що розслідування Лещенко не припинили розкрадання з бюджету коштів, яких вистачило б на багато генераторів і багато сотень дощовиків. Незалежно від того, думав про це Лещенко чи ні. Судячи з його кострубатих заяв — ні. І гаразд", - резюмує журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", у мережі активно висміюють скандал з квартирою Лещенко.