RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Турчинов пояснив, навіщо намагався зловити Януковича

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов розповів про спроби захопити в лютому 2014 року президента країни Віктора Януковича.

Як зазначив Турчинов в інтерв'ю "Цензор", в результаті втечі Януковича виник юридичний казус, котрий залишав Україну без законної влади, оскільки в Конституції не передбачено, що чинний президент може втекти.

"Правда полягала в тому, що я дійсно намагався його зловити і привезти до Києва. Тому мені було важливо зловити і доставити в Київ Януковича. Я б знайшов "аргументи", щоб переконати його написати заяву про добровільну відставку і потім, відправив би до Лук'янівського СІЗО, де він би очікував справедливого вироку суду за свої злочини", - заявив Турчинов.

Крім того, на його думку, Янукович міг заявити про перенесення в один зі східних регіонів країни своєї адміністрації, що створювало загрозу розколу України.

"Я зміг заблокувати його виліт за межі країни і змусив посадити вертоліт. Але, зрозуміло, що в Донецьку, де він приземлився, не було кому його затримати. Він з охороною пересів на машини і вирушив до Криму", - розповів Турчинов.

Після цього він літаком відправив до Криму Авакова і Наливайченко, з невеликою групою добровольців зі спецназу.

"Але вони не змогли його виколупати звідти, так як Янукович сховався на військово-морській базі РФ, з якої його переправили до Росії", - підсумував секретар РНБО.

Нагадаємо, раніше Турчинов розповів про плани РФ штурмувати українські військові частини в Криму в 2014 році.