RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Джерела назвали причини відмови Порошенко від прийняття закону з деокупації Донбасу

Законопроект "Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей" (про переформатування АТО/реінтеграції Донбасу) був оприлюднений у ЗМІ у варіанті, який запропонував секретар РНБО Олександр Турчинов, що не викликало схвалення у президента України Петра Порошенка.

Про це пише журналіст Сергій Рахманін у статті для видання "Дзеркало тижня".

Зокрема, Турчинов підтримав введення військового стану, проти чого виступає Порошенко, після чого 10 липня призупинив розгляд зазначеного законопроекту.

За словами джерел в Адміністрації президента, Порошенко не вірив в успіх проходження документа через парламент на тлі ажіотажу навколо зняття недоторканності з ряду нардепів і чергового загострення відносин між БПП і "Народним фронтом".

Як говорить джерело в Кабміні, в АП і у Порошенка особисто було багато зауважень до тексту законопроекту. Зокрема, висловлювалися сумніви з приводу згадки "агресії" і "окупації", доцільності згадки про Крим, а також сперечалися про те, як саме потрібно згадати Мінський процес.

За даними з дипломатичних джерел, про підготовку законопроекту і про його ключових положеннях Україна поінформувала Німеччину і Францію, які порадили не поспішати, пообіцявши натомість посилення тиску на президента РФ Володимира Путіна. Джерела в МЗС України кажуть, що лідери Німеччини та Франції вважають, що зможуть добитися від Кремля деяких поступок, зокрема, дотримання режиму перемир'я, масштабного обміну полоненими, відмови від визнання "паспортів" "ДНР" і "ЛНР" і повернення захоплених підприємств в ОРДЛО під юрисдикцію України.

Натомість від нашої країни хочуть зняття економічної блокади ОРДЛО, відмови від введення додаткових обмежень по відношенню до громадян РФ при перетині українського кордону, а також припинення активних дій по встановленню контролю над українською армією "сірою зоною".

Також, пише журналіст, у США не радили Порошенко форсувати прийняття закону, який може викликати очевидне роздратування Росії.

За інформацією ЗМІ, на засіданні РНБО його голова, Петро Порошенко, назвав причиною зупинки процесу прийняття закону щодо переформатування АТО саме необхідність подальших консультацій з Заходом.

Як повідомляв "Апостроф", Рахманін назвав причини, по яким Порошенко знадобився закон про переформатування АТО.