RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Експерт спрогнозувала наслідки для Євросоюзу і України нових антиросійських санкцій США

Нові антиросійські санкції США є проактивними щодо третіх країн.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловила експерт Інституту суспільно-економічних досліджень Юлія Курнишова.

"Вони вводять за замовчуванням обмеження щодо третіх країн, які готові інвестувати серйозні ресурси в російські енергопроекти. Тут дуже цікава позиція самих європейців, оскільки вони беруть участь у створенні "Північного потоку-2", - говорить Курнишова.

Експерт відзначає велику зацікавленість Росії у прокладанні "Турецького потоку" і "Сили Сибіру", проте через санкцій навряд чи хтось в Європі, Китаї та в Туреччині захочуть йти на проблеми з США. Вона також додала, що канцлер Німеччини Ангела Меркель і представники Єврокомісії висловили невдоволення санкціями і закликали США радитися з Європою. Це показує черговий виток конфлікту між Вашингтоном і Меркель.

"Більше того, США планують серйозно вийти на європейський енергоринок. Перед гучною заявою Трампа у Варшаві вже були поставки зрідженого газу в Європу. Вже є домовленості про постачання вугілля-антрациту", - говорить Курнишова.

У зв'язку з переліченими факторами вона робить припущення, що санкції є спробою зачистити європейський енергоринок і знизити вплив Росії в регіоні.

Що стосується України, то прийняття нових санкцій проти РФ, на думку Курнишової, є для нашої країни великим плюсом. Адже обмеження ускладнять розвиток російських газопроводів і не дозволять Україні втратити свій транзитний потенціал.

Докладніше читайте в повному тексті інтерв'ю Курнишової "Апострофу" – "В Європі створюють другу лігу, Україні треба бути вкрай обережною – аналітик".