RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У нього гостра тривога: психолог пояснила, звідки у Путіна прагнення до воєн і конфліктів

Постійне прагнення до воєн і конфліктів у президента Росії Володимира Путіна можна пояснити його травматичним дитячим досвідом та його страхом здатися слабким.

Таку думку висловила політичний психолог Світлана Чуніхіна в інтерв'ю "Апострофу".

"Він - людина, яка не хоче здаватися слабкою, і ця тривога настільки гостра для нього, що доходить до таких руйнівних масштабів. Такий тип особистості небезпечний тим, що він ініціює у зовнішній політиці порочні кола. Коли хтось посилає сигнал зовні: я вважаю, що ви являєте для мене загрозу, а я повинен оборонятися. а ззовні це виглядає як щось прямо протилежне, як акт агресії, від якої необхідно захищатися. І виникає замкнуте коло. Але Путін упевнений, що він обороняється", - заявила психолог.

За її словами, головна вада Путіна - це відсутність людяності і відсутність емпатії (почуття співпереживання).

"Путін дуже холодний. А оскільки такі люди емоційно не прив'язані ні до кого, вони надають абсолютно гіпнотичний вплив на інших, здаються іншим дуже привабливими у своїй емоційній відстороненості. Чому така популярність у Путіна? Нічого такого видатного, що могло б вабити, у ньому немає. Крім холодності, яка зчитується як сила. У нього дійсно немає цієї уразливості, яка властива звичайним людям, які вміють співчувати. Можливо, для нього люди - це такі картонні фігурки, якими ти можеш рухати на свій розсуд ", - зазначила Чуніхіна.

Вона також додала, що є таке поняття, як гібріс-синдром - зміна особистості під впливом тривалого перебування при владі у неконкурентному середовищі. У такій ситуації відбувається реальна зміна особистості - якщо ти людина погана, то влада зробить тебе ще гіршою версією, а якщо хороша, то будеш вести себе більш великодушно і сміливо.

"Путіна це торкнеться і торкнулося вже дуже сильно, тому що він постійно перебуває в ситуації, яка віддзеркалює йому його відчуття невразливості, правоти, якийсь надцінності", - підсумувала психолог.

Читайте також повний текст інтерв'ю зі Світланою Чуніхіною "У Путіна є головна вада, а в українській політиці багато боягузства - психолог".