RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Нічого нового не скажуть: з'явився прогноз, чого чекати від зустрічі Волкера з Порошенком

Від майбутньої зустрічі спецпредставника США в Україні Курта Волкера і президента України Петра Порошенка не варто очікувати особливого прориву в питанні вирішення конфлікту на Донбасі.

Таку точку зору в коментарі "Апостроф" висловив експерт Микола Капітоненко.

Він вважає, що у теми зустрічі є два вектори.

"Один з них - той, який представлений громадськості, де є ідеї про тимчасові міжнародні адміністрації, миротворців ООН, розширення місії ОБСЄ тощо. Публіці потрібно показати, що щось обговорюється і є якісь ідеї. А є і друга площина, в якій і Волкер, і Порошенко, і всі інші, хто бере участь, розуміють безвихідність всіх ідей, які були озвучені щодо Донбасу, і що створення зони можливих спільних точок або рішень, співпадіння інтересів між позиціями Росії і України чекати не доводиться", - каже Капітоненко.

За його словами, сторонам необхідно створити зону, яка дозволить вирішити базові протиріччя. При цьому він висловлює сумніви, що хтось зважиться на такий крок, тому що їхні інтереси несумісні.

"Раз така зона не створюється, то певного реального просування по конфлікту на сході чекати не варто. Варто чекати заморожування конфлікту, його руху по тій же траєкторії, яка була до сьогоднішнього дня, тобто без місії і виборів, але з постійними жертвами", - підкреслює Капітоненко.

Також експерт вважає, що Волкер під час майбутнього візиту ймовірно планує дізнатися, наскільки Порошенко контролює ситуацію в країні, а також створити видимість того, що США стежать за ситуацією і інтерес до України не згасає.

"Тому Волкер буде намагатися періодично про себе нагадувати - неважливо, з якого приводу. Це нормально. Та й будь-які питання простіше вирішувати на місці", - говорить Капітоненко.

В даному контексті він передбачає, що від зустрічі не варто очікувати прориву або важливих рішень по Донбасу.

"Змістовних результатів зустрічі не буде, ідей щодо врегулювання конфлікту теж не буде. У кращому випадку Волкер і Порошенко посилатимуться на ідеї про миротворців, що вже давно лунають. Але це буде, так би мовити, ритуальне заклинання. Тому що нічого нового вони не скажуть по суті. Навряд чи візит Волкера вплине на долю конфлікту на сході", - заявляє Капітоненко.

Детальніше про майбутню зустріч Порошенка та Волкера читайте в матеріалі "Апострофа": Прорив щодо Донбасу можливий наступного року: з чим Волкер їде до Порошенка.