RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Є кілька механізмів: стало відомо, як влада буде "топити" НАБУ

Представники влади можуть вплинути на роботу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і дискредитувати орган, закидавши його кримінальними справами, а також за допомогою зіткнення керівників антикорупційних органів між собою.

Таку думку в коментарю "Апострофу" висловили депутати і екс-чиновники.

Через те, що Державне бюро розслідувань не було створено в термін, з 21 листопада органи прокуратури, які позбудуться своїх повноважень з розслідування кримінальних проваджень, передадуть близько 20 тисяч справ НАБУ. На думку нардепа Сергія Лещенка, таким чином Генпрокуратура просто дискредитує антикорупційний орган.

"Справи, які стосуються колишнього оточення Януковича і самого Януковича, повинні бути передані НАБУ. І це все втопить НАБУ в кримінальних справах, в яких вони некомпетентні, тому що вони не проводили розслідування. І це також направлено на те, щоб НАБУ дискредитувати. І потім буде можливість звинуватити бюро в тому, що вони не садять Януковича, наприклад", - пояснює він.

В даному контексті колишній заступник генпрокурора, юрист Віталій Касько зазначає, що влада з самого початку не потребувала незалежного органу з розслідування топ-корупції та вказує на кроки, які пішли чиновники, щоб побороти НАБУ.

"Для цього було зроблено кілька важливих кроків, серед яких – контроль за конкурсами на прокурорів САП, бо будь-яким розслідуванням НАБУ керує прокурор САП; зіткнення лобами керівників різних антикорупційних відомств, в результаті всі пересварилися один з одним; посилення підконтрольності суддів і контроль за переатестаціями та конкурсами в судових інстанціях; блокування законодавчо надання НАБУ права на самостійне прослуховування; провокування і втягування НАБУ в політичні розборки між конкуруючими політичними угрупованнями", - пояснює він.

Також Касько зазначає, що шкоду відомству наносять також доброзичливці, які намагаються виправдати будь-які дії органу. На його думку НАБУ може врятувати демонстрація нової якості роботи з дотриманням прав людей та вимог закону, ефективність розслідувань, а також публічна і негайна реакція на спроби політиків вплинути на роботу бюро.

"Якщо НАБУ не зможе продемонструвати суспільству, що його методи роботи принципово відмінні від традиційних методів правоохоронців, влада зробить все, щоб найближчим часом поставити НАБУ під свій повний контроль. На цьому на антикорупційній реформі можна буде, мабуть, остаточно ставити хрест", - резюмує екс-чиновник.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі": Влада готує атаку проти НАБУ: що замислили Порошенко і його соратники.