RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Дострокові вибори в Раду: названі ризики і вигоди для Порошенка

Президент України Петро Порошенко може як виграти, так і програти в разі проведення дострокових виборів до Верховної Ради.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів політичний експерт, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

"Припустимо, що Верховна Рада розпущена - і далі відбуваються вибори. Існує ризик для Петра Порошенка, оскільки БПП не демонструє зростання рейтингів. Наявних 10% недостатньо для того, щоб отримати більшість і мати можливість сформувати Кабінет міністрів. Відповідно, доведеться шукати союзників", - прогнозує Петренко.

Він також повідомив, що за прогнозами соціологів до парламенту можуть потрапити 6-7 політсил з різними ідеологічними напрямками. При такому розкладі Рада буде слабкою.

"На такому тлі президент як єдиний працюючий і ефективний інститут влади буде виглядати досить непогано, і це може допомогти йому переобратися", - пояснює експерт.

При цьому ситуацією з перевиборами можуть скористатися ліберально-демократичні сили. Є ймовірність, що вони отримають до 30% підтримки.

"Електоральна поле лібералів і лівих в особі "Батьківщини" (якщо її електорат не розмиють спойлерами) становить близько 20%. Їх спільних сил може бути досить для створення більшості, і це стане серйозною проблемою для президента, оскільки парламент стане неконтрольованим, і президент втратить ту повноту влади, яку має сьогодні. Але все це може статися за умови, якщо Петро Порошенко зрозуміє, що у нього мало шансів переобратися без розпуску Верховної Ради", - резюмує експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Порошенко може влаштувати "сюрприз", щоб зберегти владу: один із сценаріїв.