RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

​Реформа адвокатури проводилась Радою судової реформи у непрозорий спосіб - опитування

Підготовка проекту змін до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” у рамках Ради з питань судової реформи відбулася у непрозорий спосіб.

Про це свідчать дані опитування “Функціонування інституту адвокатури в Україні”, повідовляє інформагнство Укрінформ.

За даними опитування, лише 23% адвокатів ознайомлені з законопроектом рекомендованим Радою судової реформи "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". 49,2% мають частково інформацію, але її недостатньо для формування власної позиції щодо законопроекту, а 28% опитаних взагалі не знайомі з даним законопроектом. Таким чином, більшість респондентів —77% зазначили, що не можуть знайти достатній обсяг інформації щодо цього законопроекту.

При цьому у респондентів немає усталеної думки з приводу змісту даного законопроекту. Так, 44% опитаних вважають, що законопроект частково сприяє розвитку адвокатської діяльності, натомість 29% не змогли відповісти і 7% дали негативну відповідь. У тому, що новий профільний закон направлений на захист адвокатів і посилення їхнього статусу в суді, упевнені лише 22% респондентів. 48% адвокатів не змогли відповісти, чи посилює цей законопроект адвокатське самоврядування.

“У блоці питань, які стосувалися реформи адвокатської діяльності, відзначається велика кількість тих, хто не визначився. Більше 50% респондентів було важко дати змістовні відповіді. Додаткові коментарі адвокатів свідчили, що не мають достатньо інформації про законопроект та реформу в цілому. Респонденти нарікали, що внаслідок того, що мало публічної інформації про законопроект, вони не можуть скласти власну думку стосовно реформи”, - сказав аналітик Центру прикладних досліджень Юрій Щедрін.

В ході опитування був також оцінений чинний закон про адвокатуру. 58% сказали, що чинне законодавство частково забезпечує прозорість і незалежність адвокатського самоврядування у тій чи іншій мірі. Окрім того, результати дослідження показали високий рівень підтримки діяльності чинної моделі адвокатського самоврядування. Її оцінили позитивно понад 70% опитаних адвокатів; високі оцінки дістали і пріоритетні напрямки діяльності Національної асоціації адвокатів України. Близько 80% опитаних позитивно оцінюють діяльність НААУ з розвитку адвокатського самоврядування. Особливо підкреслюються такі аспекти, як захист прав адвокатів - 44% оцінили її діяльність в цій сфері як добру, а 33% – як відмінну а також сприяння професійному розвитку адвокатів – 41% респондентів оцінили діяльність як добру, а 33% як відмінну.

Відмітимо, що опитування “Функціонування інституту адвокатури в Україні” проведене Центром прикладних досліджень на замовлення Української фундації правової допомоги з 16 по 23 серпня 2018 року. Соціологи опитали 1000 адвокатів з різних регіонів України. Генеральна сукупність респондентів становила 40 тис. адвокатів.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаВлада
Теги: