RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Офіцери ГУР розповіли, як в Україні знищувалася розвідка

До початку російської агресії на Сході України, керівництво держави і командування Збройних сил проводили політику по скороченню чисельності армії за рахунок підрозділів української розвідки.

Про це в коментарі Guildhall розповіли екс-співробітники Головного управління розвідки України полковники Юрій Сніщук і Дмитро Соболєв.

Так, Сніщук заявив, що до 2014 року до розвідки в Україні ставилися "неправильно і саме розвідку скорочували в першу чергу".

"Саме тих, хто повинен був працювати на лінії зіткнення. Це дуже негативно відбилося на стані ЗСУ на початку війни", - розповів він.

За його словами, розвідка в Україні фінансувалася за залишковим принципом.

"Наприклад, в 2007 році у нас були сили швидкого реагування, але навіть польоти літаків-розвідників, всередині цих сил, і підготовка екіпажів здійснювалася за принципом: розвідці - "копійки", все інше - на бойову авіацію", - додав полковник.

Аналогічну інформацію розповів і Соболєв.

"У 2007 році було прийнято рішення про скорочення рот, зменшувалася чисельність розвідувальних батальйонів. А згодом, взагалі відбулося скорочення всіх розвідбатів. У тому ж колишньому 13-му армійському корпусі, переходячи на систему оперативного командування, був скорочений цілий розвідувальний батальйон. Ми увійшли у війну, маючи 4 оперативні командування і на них всього 2 розвідувальних батальйони", - розповів Соболєв.

Він зазначив, що при цьому досвід провідних країн показує - "навіть якщо держава не веде активних бойових дій і проводить оптимізацію Збройних сил ... роль і значення розвідки навпаки підвищується".

"У нас (в ЗСУ, - Апостроф) все сталося з точністю до навпаки ... До початку війни, в ВСУ, як у командувачів армійськими корпусами, так і у оперативного командування, не було розвідки як такої. Ми були як сліпі кошенята, своїми силами ніхто не міг нічого зробити", - вважає розвідник.

За їх словами, паралельно з ВСУ необгрунтовано виводилися всі засоби радіоелектронної розвідки, зокрема, системи Р-381 "Таран".

"Те, що в 2007 році були скорочені підрозділи радіоелектронної розвідки - це злочин", - підсумував Соболєв.

Юрій Сніщук

Дмитро Соболєв

Нагадаємо, що Міністром Оборони України в зазначений період був Анатолій Гриценко. Як пояснював раніше, екс-начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України, генерал-лейтенант Олександр Скіпальський, - не існувало ніякого військового плану щодо захисту України від російської агресії -протівніком вважався Захід, а не Росія.