RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Кабмін виділив гроші на "теплі" кредити тільки на півроку: нардеп Шахов закликав відновити програму

Партія «Наш край» закликає уряд продовжити фінансування програми енергетичної модернізації житла та збільшити максимальну суму відшкодування на купівлю опалювальних котлів та утеплення.

Про це заявив сьогодні народний депутат від партії Сергій Шахов.

Він розкритикував припинення видачі дешевих державних кредитів на утеплення домівок та встановлення енергоощадного обладнання.

«Викликає подив, що цього року уряд запланував на енергомодернізацію менше коштів, ніж виділив торік – 400 млн гривень проти 732-х. Не дивно, що кредити вичерпалися за півроку, що нагадує енергетичну диверсію. Кредитування слід негайно поновити. Для багатьох українців та об'єднань співвласників багатоквартирних будинків – це єдина можливість утеплити житло та заощадити на опаленні зимою», – прокоментував проблему Шахов.

Народний депутат від «Нашого краю» наполягає, що програму “теплого” кредитування слід не лише продовжити, а й розширити.

«У зв’язку з інфляцією необхідно збільшити максимальну суму відшкодування купівлі опалювальних котлів та утеплення. Адже вкладання коштів в енргомодернізацію дозволяє заощаджувати до 50 відсотків витрат на опалення. І чим більше вкладатимемо в ощадні технології, тим суттєвішою буде віддача в перспективі», – підсумував Шахов.

Нагадаємо, відшкодування вартості “теплих” кредитів здійснюється через державні “Укргазбанк”, “Ощадбанк” та “ПриватБанк”. Програма передбачає відшкодування від 20% вартості твердопаливних котлів, 35% вартості утеплення індивідуального житла та до 70% вартості утеплення багатоповерхівок.

Програма започаткована 2014 року. Відтоді нею скористалось понад 400 тис. сімей, які залучили понад 5 млрд грн «теплих» кредитів. Цього року на програму було виділено 400 млн грн. Наприкінці серпня голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження повідомив, що банки призупинили видачу «теплих кредитів» у зв’язку з вичерпанням коштів, передбачених цією державною програмою на 2018 рік.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаВлада