RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Йдуть російським шляхом: в Україні дали оцінку небезпечній ініціативі влади

У боротьбі з впливом Кремля, зокрема в спробах прийняття законодавства про іноземних агентів, Україна, сама того не помічаючи, може стати схожою на Росію.

Про це в коментарі "Апострофу" розповів виконавчий директор фонду "Відродження" Олександр Сушко.

"За допомогою аналога закону FARA в Україні буде дуже важко когось зловити взагалі. Російські агенти діють чорним налом. У більшості випадків там немає легальних контрактів і прямого юридичного зв'язку безпосередньо з урядом РФ або державними органами, політичними партіями РФ. Якщо підняти документи, і провести перевірку, звідки фінансуються ці організації, виявиться, що фінанси йдуть від українських юридичних або фізичних осіб. Тому, аналогічний закон не допоможе. А ось якщо ввести закон, аналогічний російському, то ми станемо схожими на Росію, де проблемою вважається не робота на інші держави, а будь-яка міжнародна допомога", - каже він.

Адже парадокс в тому, що, зачистивши громадянське поле, досягти декларованої мети - позбавлення від російського впливу, закон про іноземних агентів не дозволить. Адже коли поліцейський кричить "стояти", законослухняний громадянин зупиниться, а злочинець почне тікати. Наївно ж вважати, що проросійські гуртки за інтересами в Україні фінансуються законно і легально.

З іншого боку, нерозумно заперечувати, що в умовах російської агресії та інформаційної війни, не потрібно обмежувати вплив Кремля на ситуацію в Україні. До речі, це і стане основним аргументом влади в дискусії з Заходом, а вона обов'язково буде. Наприклад, Держдеп почне дорікати українським парламентарям, мовляв, закон про іноземних агентів - це утиск громадянського суспільства. На це звинувачення, наші народні обранці цілком резонно зауважать, що російський вплив - проблема не тільки для України, але і для США, а значить, нерозумно просити ВР не приймати такий закон.

Детальніше про те, навіщо лобіюють ініціативу регіоналів про іноземних агентів, читайте в матеріалі "Апострофа": Перед виборами всі засоби хороші: як влада намагається обмежити свободи українців.