RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Фермери і нардепи пояснили, чому потрібно продовжити земельний мораторій

Країна, в якій панує тотальна бідність, рейдерство і беззаконня, не має іншого вибору, окрім як продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Про це заявив народний депутат фракції "Батьківщина" Вадим Івченко на спільному з фермерами брифінгу в парламенті.

"Аграрії принесли під Верховну Раду ціп. Вони кажуть, що за нинішньої аграрної політики скоро їм нічого іншого не залишиться, як використовувати його замість комбайна. Сьогодні невеликі фермери обділені державною підтримкою. Запевнення, що на розвиток фермерського руху спрямовані рекордні кошти - це поки тільки обіцянки ", - сказав він.

За словами Івченка, зараз аграрії не мають коштів на пальне, мінеральні добрива, оновлення технічного парку. 4,5млн одноосібних господарств залишаються поза аграрним ринком. Вони не можуть нормально реалізовувати свою продукцію, а їхні працівники не отримують пенсійного стажу.

На його думку ,, все розуміють, що продовження мораторію - це тимчасовий захід, але він повинен бути продовжений поки "аграрна політика повернеться обличчям до малого фермеру і одноосібника".

"Коли у нас запрацює нормальна кредитна система, щоб можна було взяти кредит під покупку землі під низькі відсотки, так як це відбувається в Європі, коли в Україні будуть створюватися сільськогосподарські кооперативи, які зможуть продавати свою продукцію й експортувати її за межі країни, тільки тоді можна починати консультації про скасування мораторію ", - зазначив Вадим Івченко.

На думку президента Асоціації фермерів і землевласників України Івана Томича, рішення про продовження мораторію на продаж землі має бути прийнято на поточному тижні. Це може бути як зареєстрований Юлією Тимошенко проект закону, так і будь-який інший - аналогічний за змістом.

"Це буде чітким сигналом стабільності в захисті української землі. Також вимагаємо врегулювати питання земель постійного користування. Є кілька законопроектів, жоден з яких не підтриманий і не внесений до зали аграрним комітетом - олігархічним і таким, в якому відсутні чіткі наміри захистити українське фермерство" , - заявив Іван Томич.

За словами ще одного учасника брифінгу - фермера Василя Ратюка - під час війни депутати, як ніколи, повинні стежити за українською землею.

"Сьогодні наші хлопці, які стоять на передовій, бережуть нашу землю від зовнішнього ворога. Ми не можемо дати слабину і втратити нашу землю через скасування мораторію", - закликав він.