RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Комітет Ради підтримав важливий законопроект про адвокатуру

Члени Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя рекомендували законопроект № 9055 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" до голосування в першому читанні, таке рішення депутати прийняли на засіданні за участю представників та експертів Ради Європи та адвокатів - членів Національної асоціації адвокатури України .

Про це повідомляє прес-служба парламенту.

"Міжнародний експерт Ради Європи Рітіс Якубаускас, який аналізував законопроект №9055 на предмет відповідності стандартам Ради Європи, зазначив, що положення цього законопроекту в цілому відповідають стандартам Ради Європи з регулювання і захисту професії адвоката, а за окремими напрямами забезпечують навіть більше, ніж вимагають стандарти захист адвокатів у здійсненні ними своїх професійних обов'язків, в саморегулюванны і самоврядуванні своєї спільноти ", - йдеться в повідомленні.

На думку експертів Ради Європи, найбільш позитивні досягнення законопроекту стосуються розширення прав і гарантій адвокатів, що, серед іншого, включають участь адвокатів у всіх слідчих або процесуальних діях, участь в яких має право приймати клієнт; безперешкодний доступ до приміщень суду, прокуратури, поліції, міністерства внутрішніх справ та правоохоронних органів; ідентифікований доступ до всіх державних реєстрів; посилення захисту інформації в рамках адвокатської таємниці, включаючи нерозголошення навіть при наявності дозволу клієнта, а також використання будь-яких технічних засобів без спеціального дозволу.

У понеділок партнери та керівники провідних юридичних фірм звернулися до голови Верховної Ради Андрія Парубія та голові Комітету Ради з питань правової політики і правосуддя Руслана Князевича з проханням прийняти законопроект № 9055 в першому читанні як такий, який "дозволяє забезпечити прогресивний розвиток адвокатури в інтересах суспільства і з метою забезпечення справедливого правосуддя ".

З аналогічним закликом виступили і експерти реанімаційне пакету реформ. Вони закликали депутатів підтримати проект закону в першому читанні і доопрацювати його з урахуванням зауважень і пропозицій експертного середовища перед прийняттям у другому.

Минулого тижня з листом про підтримку законопроекту до Верховної Ради звернулася міжнародна антикорупційна організація Transparency International.

Нагадаємо, що експерти РЄ в цілому позитивно оцінюють процеси, які відбуваються в рамках судової реформи та співпрацю з українською владою у впровадженні європейських стандартів правосуддя.

"Україна і українські органи влади провели величезну роботу, це надзвичайні зусилля і це просто приголомшливо, що за такий короткий проміжок часу було розроблено і прийнято стільки законів. Це абсолютно безпрецедентно для інших демократичних країн", - сказала Лорена Бахмайер-Вінтер, професор права Університету Комплутенсе в Мадриді (Іспанія), міжнародний експерт Ради Європи, виступаючи на VII Судовому форумі, який минулого місяця відбувся в Києві.