RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Україна повинна тиснути на іноземних партнерів, посилювати армію і активніше судитися з Росією - Сенченко

Україна повинна вимагати від країн-гарантів виконання Будапештського меморандуму, покращувати фінансування власної армії, створювати комфортні контрактні умови для військовослужбовців та активно воювати з Росією в юридичній сфері.

Про це заявив екс-керівник тимчасової слідчої комісії ВР України з розслідування трагедії під Іловайськ, член ВО "Батьківщина" Андрій Сенченко.

"Будапештський меморандум - унікальний випадок, коли нам зобов'язані - ми володіли третім за потужністю ядерним арсеналом: 176 міжконтинентальних балістичних ракет, 44 важких бомбардувальника з більш ніж тисячею ядерних крилатих ракет великої дальності, а також 1240 боєголовок. Так, це не означає, що з Україна полетіла б ракета на Німеччину або США. Але це означає, що всім би довелося витрачати додатково величезні суми на оборону. Я думаю, мова йде не про десятки, а про сотні мільярдів доларів, ми повинні вибудовувати свій діалог з країнами-гаранта і в такий спосіб: шановні друзі, ви на зекономлені кошти допоможіть нам відновити систему ППО, відновити практично з нуля флот і зміцнити наші можливості для протидії вторгненню на суші ", - говорить Сенченко.

Також він здивувався, чому до цих пір, на 5-му році війни, не створений орган, який буде збирати докази і пред'являти претензії державі-агресору за завдані збитки.

"Якщо ми говоримо про юридичну фронті, тобто яскравий приклад - конфлікт Іраку з Кувейтом. Це було ще за Саддама Хусейна, майже 30 років тому. Ірак напав на Кувейт. Тоді військові дії тривали 2 доби. Після цього було 7 місяців окупації. Кувейт , в порівнянні з Україною - це точка на карті. Так ось сума претензій, яку пред'явив Кувейт Іраку в інтересах держави, бізнесу і постраждалих громадян, перевищила 462 мільярдів доларів, - заявив експерт. - А у нас ніхто цим не займався. Я очолюю громадську рух "Сила права", ми вже 4 ода допомагаємо в подачі позовів проти держави-агресора і повністю надаємо юридичний супровід ", - додав він.

За словами Сенченка, потрібні законопроекти щодо протидії агресору, блокуються вже довгий час.

"У вересні 2016 ми підготували, а Юлія Тимошенко, разом з групою депутатів, подала проект закону 5183. Це проект, який звільняв від судового збору громадян України, які подавали позови проти держави агресора. 1,5 року ми намагалися пробитися до цього закону, але його блокують, тому що там стоїть підпис Тимошенко. У нас 2 мільйони громадян постраждали. І звичайному переселенцю потрібно було заплатити близько 8000 гривень за позов проти держави-агресора. Ми 1,5 року намагалися довести необхідність прийняття цього закону, але марно. В кінці решт, вдалося продавити цю норму в законі про Донбас, який приймався в січні цього року ", - пояснює Сенченко.

На думку Сенченка, ще один вектор розвитку ситуації з протидією агресору - це контракти нового зразка з професійними військовослужбовцями.

"Наша армія, на жаль, слабка організаційно і недостатньо фінансується. Близько третини офіцерів збирається звільнятися, оскільки вони взагалі не бачать в армії для себе перспективи. Українська армія беззаперечно сильна духом людей, які захищають свою країну. Однак, на жаль, слабка організаційно, не проведено внутрішні реформи. Вся наша вертикаль настільки зацементована, що, по суті, перетворюється в вертикаль безвідповідальності. Це одна з величезних проблем, яку потрібно зламати в армії, і навчитися довіряти командирам. Т оли ми будемо гнучкими і мобільними ", - говорить політик.

Сенченко звернув увагу на абсолютно недостатнє платню солдатів, і запропонував кардинально поміняти ситуацію.

"Якщо в 2015 році зарплата рядового контрактника без бойових доплат становила 1,6 по відношенню до середньої зарплати по країні, то, буквально в жовтні 2018 го, вона становила 0,9. Всі вже давно з'їла інфляція. Вчасно рішення не було прийнято, механізми індексації не ввели і т.д. В результаті, людина відслужив короткий контракт і йде. А ми вже витратили на нього кошти, навчили його. Ми розробили новий контракт військовослужбовця. І це не просто 4-5 сторінок угоди, а зміни до всіх законів, які гарантуватимуть захист і підтримку військовим і членам їх сімей ", - прокоментував він, додавши, що в українців є можливість зробити історичний крок до відновлення миру, повернення Криму і Донбасу, до вступу в ЄС і НАТО - майбутні вибори, і "дуже важливо, щоб і в цей раз не помилитися".