RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В АМКУ визнали відсутність монополії на українському ринку електрики

АМКУ прийняв рішення закрити справу про можливе зловживання монопольним (домінуючим) становищем групи ДТЕК на ринку виробництва електроенергії. трирічне розслідування не виявило порушень з боку компанії.

Про це стало відомо зі звіту АМКУ.

Як випливає зі звіту, в 2015-2017 роках частка групи ДТЕК у виробництві електроенергії становила 24-26%, що відповідає нормам законодавства. Відповідно до Закону України "Про захист економічної конкуренції" монопольним (домінуючим) становищем господарюючого суб'єкта може бути визнано в тому випадку, якщо його частка на ринку перевищує 35%.

У свою чергу, ринкова частка НАЕК "Енергоатом" в 2015-2017 роках коливалася в межах 54-57%. Однак, як зазначається в звіті АМКУ, в існуючій моделі Оптового ринку електричної енергії України (ОРЕ), регульованого державою, жоден суб'єкт господарювання, який здійснює діяльність на ринку, не здатний впливати на умови обороту товару (електричної енергії), в тому числі, вибирати контрагента, визначати обсяги та ціну реалізації електроенергії, умови договорів і т.д.

"Вся вироблена електроенергія продається генеруючими компаніями державному підприємству "Енергоринок" за цінами, встановленими НКРЕКУ. Таким чином, ринкова влада учасників ринку генерації електричної енергії в існуючій моделі ОРЕ не може бути реалізована в зв'язку з існуючими адміністративними обмеженнями", - стверджують в АМКУ.

Нагадаємо, що в 2015 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) звернулася до Антимонопольного комітету України з вимогою розслідувати ознаки монопольного (домінуючого) становища групи ДТЕК ( "ДТЕК Західенерго", "ДПЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Східенерго ") на ринку генерації електроенергії.