RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Розпуск Ради, війна з Росією і курс долара: експерти МЦПД озвучили перспективи України

Експерти Міжнародного центру перспективних досліджень розповіли, яких змін варто очікувати в Україні після президентських виборів.

Зокрема, політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко розповів, коли чекати на інавгурацію Зеленського та чи розпустить новий президент парламент.

Так, за його словами, виходячи з пленарних засідань Верховної Ради, можна сказати, що інавгурація відбудеться не раніше, ніж кінець травня.

Кажучи про ймовірність дострокових парламентських виборів, експерт зазначив, що таке рішення залежатиме від того, чи вигідно це Зеленському.

"Скоріше за все, ні. Оскільки він, в будь якому разі, у виграшному становищі. Якщо чинний склад Верховної Ради буде голосувати за законопроекти, йому буде добре. Якщо ні – він продовжить тренд демонстрації того, що стара система не працює", - наголосив Петренко.

В свою чергу голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень, український дипломат Василь Філіпчук заявив, що у Зеленського зараз є три варіанти дій щодо припинення конфлікту з Росією, відновлення суверенітету над Кримом і припинення конфлікту на Донбасі.

За його словами, це саме те питання, за вирішенням якого зараз слідкує Україна разом із усім світом.

"Перший варіант – запропонувати якийсь свій масштабний "план Зеленського" по відновленню миру і поверненню Криму. Другий варіант – продовжувати ту політику, яку здійснював нинішній президент. І третій – відпустити ситуацію і спостерігати за тим, як вона розвивається, йдучи тією колією, яка уже створена", - наголосив дипломат.

При цьому Філіпчук зауважує, що у Зеленського дуже небагато часу для того, щоб прийняти рішення.

"Зараз у нього і з українськими виборцями, і з усім світом, такий медовий місяць і медові місяці мають властивість швидко завершуватися", - підсумував Філіпчук.

У свою чергу аналітик з економічних питань Єгор Киян пояснив, чи варто турбуватися щодо курсу гривні.

"На даний момент в короткостроковій перспективі ніяких ризиків для національної валюти немає. Як ми бачимо, останні дні нічого не змінилося і плюс у нас є достатній обсяг золотовалютних резервів, щоб покрити валютні шоки", - сказав він.

Кажучи про ризики щодо можливої денаціоналізації ПриватБанку, він зазначив, що такі ризики є мінімальними. Зокрема, Киян пояснив, що українцями "не варто панікувати", оскільки, як мінімум, може бути подано апеляцію на дане рішення суду.

За його словами, процес щодо ПриватБанку може затягнутися аж до кінця року.

Читайте також на "Апострофі": Чи зможе Зеленський припинити війну на Донбасі: три головні сценарії.