RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Новинський назвав умови підтримки в Раді проекта про імпічмент президента

Народний депутат Вадим Новинський утримався від голосування за законопроект "Про усунення президента України з посади в порядку імпічменту", на думку парламентаря, документ прийнятий з грубим порушенням процедури.

За президентський законопроект №1012 проголосували 245 народних депутатів.

За словами Вадима Новинського, Україні потрібен закон про імпічмент президента, оскільки таке право парламенту передбачено Конституцією.

"Вважаю, що в парламентсько-президентській республіці таке право має бути забезпечене законом. Процедура імпічменту повинна бути прозорою, також, повинен бути прийнятий закон про тимчасові слідчі комісії, який регламентує роботу ТСК, яка буде займатися розслідуванням діяльності президента", - сказав Вадим Новинський.

У той же час він зазначив, що голосування за законопроект №1012 пройшло в поспіху, в результаті чого процедура прийняття закону про імпічмент президента була грубо порушена, що може мати наслідки в майбутньому, аж до скасування закону.

"Депутати неодноразово закликали партію більшості поспішати і пройти голосування в законний спосіб. Але в підсумку закон про імпічмент прийнятий з грубим порушенням регламенту ВРУ. І в підсумку в першому читанні документ підтримали 337 народних депутатів, якраз практично ту кількість голосів, яка потрібна для оголошення імпічменту президенту. А в другому читанні за законопроект голосували тільки в "Слузі народу", всі інші фракції і позафракційні депутати відмовилися підтримати таку процедуру, це буде мати наслідки в майбутньому", - вважає Вадим Новинський.

Варто зазначити, що законопроект №1012 передбачає, що Верховна Рада може усунути президента з посади в порядку імпічменту виключно в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину.

Процедура імпічменту буде ініціюватися більшістю народних депутатів від конституційного складу (226 голосів), а рішення про імпічмент буде вважатися прийнятим, якщо за нього проголосує не менше трьох чвертей народних депутатів від конституційного складу ВР (338 голосів).

Передбачається, що в разі неприйняття Верховною Радою постанови про імпічмент президента України головуючий від імені парламенту повинен вибачитися перед президентом.