RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Новинський зареєстрував у Раді проект про скасування мовного закону

Народний депутат Вадим Новинський, член Комітету ВРУ питань по реінтеграції Донбасу, зареєстрував законопроект №1102, яким пропонується визнати таким, що втратив силу Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Співавторами ініціативи стали нардепи Дмитро Шпенов, Сергій Магера та Вікторія Гриб.

Як зазначив Вадим Новинський, мовний закон був поданий і розглянутий перед виборами в якості елемента передвиборної кампанії минулої влади. За словами політика, потреби в такому законодавстві немає, а мовна політика в Україні повинна бути спрощена.

"Чинний мовний закон, який був прийнятий, а точніше - продавлений через парламент з численними порушеннями, просувався як елемент президентської кампанії представників минулої влади. Фактично цей закон просто скидав лобами українців, при цьому, як він буде виконуватися на практиці, якою буде реакція європейських інституцій, як його сприймуть українці, які проживають на окупованих територіях, - ці питання не цікавили минуле керівництво, адже практична реалізація закону не була головною метою. Вибори закінчилися, але країна зобов'язана виконувати положення закону, якими б абсурдними вони не були", - пояснив потребу у скасуванні закону Вадим Новинський.

На думку народного депутата, закон про "Про забезпечення функціонування української мови як державної" повинен бути скасований, оскільки він суперечить ст. 10 Конституції України та положенням Європейської хартії регіональних мов, яка є частиною українського законодавства.

"Майже половина громадян України говорять на двох мовах - українською та російською. Чинний мовний закон називає останніх нацменшиною і прирівнює до ворогів держави, що є дискримінацією. Є питання і до процедури - спікер Андрій Парубій виносив це питання на голосування, порушивши регламент не один раз , і навіть не два. Ця ситуація є предметом розгляду в КСУ. Український народ не делегував колишній владі права проштовхувати закон обманом. Ми не повернемо Донбас і Крим, якщо не перетворимося в цивілізовану державу і дискримінуючи людей за мовною ознакою. Навпаки, це призведе до втрати довіри громадян до держави і до діючої команди, яка обіцяла вивчити мовний закон", - нагадав Вадим Новинський.

Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" був прийнятий парламентом 25 квітня 2019 року.

Документ передбачає обов'язковість використання української мови в публічному просторі, державному та комунальному секторах, транспорті, закладах харчування, в медичній сфері, в освіті, кіно і театрі, на ТБ і в ЗМІ. Він передбачає штрафи за порушення, а також зобов'язує проходити іспит з державної мови для іноземців, охочих отримати українське громадянство. Закон вводить посаду Уповноваженого із захисту державної мови - він буде стежити за його дотриманням, йому можна буде подати скаргу на порушення закону або прав на вивчення української мови. Також буде створена Нацкомісія з стандартам мови - центральний орган виконавчої влади, який буде здійснювати обробку та затвердження стандартів державної мови.