RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Рада схвалила закон про покарання нардепів-прогульників: що їм загрожує

У середу, 16 жовтня, у Верховній Раді більшістю голосів прийняли закон про позбавлення народних депутатів права на виплати, якщо вони без поважної причини не голосуватимуть на засіданнях або пропустять засідання комітетів.

За законопроект №1035-2 про відповідальність для народних депутатів у другому читанні і в цілому проголосували 265 членів парламенту, передає "Апостроф".

Згідно з основною новелою закону, якщо народний депутат протягом місяця або сесії ВРУ без поважних причин не голосував більше ніж в 30% випадках голосувань або пропустив більше половини засідань комітетів, то йому не відшкодовуються витрати, пов'язані з виконанням повноважень за один місяць. Розпорядження про припинення виплат підписує спікер парламенту після звернення комітету з питань депутатської етики.

Також в законі виключена необхідність письмово реєструвати депутатів на пленарних засіданнях - замість цього на початку засідання депутат повинен натиснути кнопку на своєму місці в залі парламенту.

Підставою для нарахування зарплати нардепу буде його участь в 70% голосуваннях протягом попереднього місяця.

Відомості щодо відвідування та голосування будуть відображені на сайті Верховної Ради. Система, передбачена в законі, почне діяти з 1 листопада 2019 року.

Як повідомляв "Апостроф", на початку жовтня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект, яким пропонувалося дозволити прослушку народних депутатів.