RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Здають ГТС росіянам: Тимошенко попередила про наслідки ініціатив комітету Геруса

Голова фракції "Батьківщина" у Верховній Раді Юлія Тимошенко назвала "антиукраїнським шабашем" дії голови комітету паливно-енергетичного комплексу Андрія Геруса, пов'язані з ініціативою вивести з держвласності майже половину газотранспортної системи та відкриттям імпорту електроенергії з Росії.

Про це повідомляє "Главком".

"Розглядалося життєво важливе для України питання: чи залишиться газотранспортна система України, що коштує приблизно 300 млрд євро і приносить Україні $3 млрд щороку, у власності України як держави та народу України. Комітет, в якому більшість - "Слуги народу" проголосували, щоби практично половину власності ГТС разом з управлінням, з прибутком просто злити в якісь "ліві" корпорації, позбавивши народ України цієї власності. Зараз вони цей законопроєкт збираються вносити до Ради", - заявила політик.

Тимошенко звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням зупинити цю ініціативу.

"Або президент все це поправить, і я до нього звертаюся зупинити своїх людей, або президент буде спільником цих антиукраїнських дій. Це не помилка, це свідомий намір, який протирічить національним інтересам України", - зазначила вона.

Голова партії "Батьківщина" підкреслила недопустимість затвердження імпорту електроенергії з Росії, рішення по якому за ініціативою Андрія Геруса було прийнято на комітеті.

"Брати перетоки з РФ, коли у нас достатньо власної електроенергії, купувати, всупереч санкціям, які застосовані проти РФ, - це діє проти України. Мене хвилює, що це вже стає системою", - підкреслила вона.

Імпорт електроенергії з РФ став можливий внаслідок внесення правки в ухвалений 18 вересня закон України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії". Ініціатором правки був глава комітету Ради з енергетики Андрій Герус. Член комітету Олексій Кучеренко стверджував, що правка Геруса внесена з порушенням регламенту. 15 жовтня Андрій Герус зареєстрував у парламенті законопроект "Про внесення зміни до Закону України" Про ринок електричної енергії" (№2236-2), в якому скасовує свою поправку щодо імпорту електроенергії з Росії, але залишається можливість імпортувати її з Білорусі. Проте, через відсутність надлишків власної електроенергії у Білорусі, імпортуватися транзитом через неї буде електроенергія з РФ.

Президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець висловив думку, що ухвалення законопроекту Геруса зупинить євроінтеграцію України і посилить вплив Росії у вітчизняній енергетиці.