RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Тимошенко різко виступила проти спроб передачі ГТС іноземним корпораціям

Спроби використати процедуру анбандлінгу "Нафтогазу" для передачі української газотранспортної системи в приватні руки є злочином проти України, вважає лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Про це вона заявила на брифінгу за підсумками засідання Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, де розглядався закон про відокремлення ГТС в незалежну структуру, як того вимагає ЄС.

Вона заявила, що "Батьківщина" підтримує виокремлення ГТС зі структури "Нафтогазу", але наполягає, що труба має залишатися у 100% держвласності.

Як нагадала голова партії, ГТС – друга цінність України після землі: вона коштує 300 млрд євро і приносить 3 млрд доларів щороку. Також це політичний інструмент, який дозволяє Україні бути впливовими гравцями на європейському енергоринку.

За її думкою, саме тому транснаціональні корпорації хочуть її відібрати, і українські депутати від більшості цьому допомагають:

"Сьогодні на комітеті був момент істини: більшість, зокрема від "Слуги народу", проголосувала, щоб практично половину власності ГТС разом з управлінням, з прибутком злити в якісь корпорації, позбавивши народ України нашої власності", - заявила Тимошенко.

Тимошенко обурилась, що комітет не підтримав ключові правки до законопроекту, які запропонувала "Батьківщина" - у партії наголошували на необхідності передбачити, що українська ГТС не підлягає приватизації, передачі в оренду, концесію чи управління.

"Це національне багатство, яке потрібно берегти та примножувати. Треба розвивати власний видобуток і наповнювати ГТС газом, а не віддавати у приватні руки. Відбувається антиукраїнський шабаш. За гранти зливається майбутнє, економічна сила, наша країна. Мені шкода, що цей шабаш відбувається під гаслами народної влади", - зазначила вона.

Лідер "Батьківщини" застерегла: в разі голосування парламентом за законопроєкт про втрату ГТС, Україна може позбутися своєї стратегічної власності. Політик закликала президента не ставати спільником таких дій, назвавши їх "свідомим наміром".