RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Прозорі реєстри та ліквідація інспекції: екс-глава ДАБІ Кудрявцев розповів про актуальні реформи в галузі

На думку Кудрявцева, зміни в будівельній сфері вже почалися і найближчим часом їх побачать не тільки учасники ринку, але і всі громадяни, розповів він в інтерв'ю "Деловой столице".

"Проблема буде вирішена - я в цьому впевнений. Треба розуміти, що мова йде про могутню галузь, яка досить енергійно розвивається, рухається з певною швидкістю, а отже - має інерцію. Не можна одним рухом або одним наказом за добу змінити всю систему. Повинен бути той, хто візьметься особисто все це робити. Керівник, який візьме на себе відповідальність. Щодо ДАБІ - так, я переконаний, що для знищення там корупції необхідно цей орган ліквідувати. Але це рішення має бути спільне, на рівні вищого керівництва держави", - підкреслив Олексій Кудрявцев.

Він висловив переконання, що вже найближчим часом буде знайдено оптимальний вихід для цього відомства. У той же час слід розуміти, що корупція в ДАБІ - це "лише частина всієї корумпованої державної машини, з якої ми змушені були боротися багато років", нагадав Кудрявцев.

"Зараз її зупиняють - в усіх напрямках. Тому, переконаний, зупинять і в системі державного архітектурного контролю та містобудування. До речі, зміни в будівництві вже почалися. І місця для корупції там більше не буде!", - висловив він сподівання.

Серед важливих кроків, які допоможуть швидко реформувати галузь, він назвав, зокрема, введення концепції поетапного контролю на будівництві, діджиталізацію адміністративних послуг, що надаються державою учасникам ринку, створення прозорих реєстрів новобудов, що особливо важливо для інвесторів, і проведення ревізії ринку послуг з експертизи.

"Зараз в цій сфері панує певний хаос. Вважаю, що перш за все слід провести аудит всіх організацій, що надають експертні висновки. Необхідно також змінити критерії, за якими фахівець може отримати сертифікат експерта. Ця людина повинна нести реальну відповідальність за висновки, які робить. Але це знову-таки справа не одного дня. Варто провести ревізію всього ринку послуг з експертизи", - переконаний фахівець.