RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Викликає занепокоєння: Тимошенко назвала небезпечні пункти домовленостей в Нормандському форматі

Відновлення міжнародних перемовин Нормандської четвірки щодо врегулювання конфлікту на Донбасі є добрим знаком, проте деякі меседжі, що були оголошені лідерами в Парижі викликають занепокоєння.

Про це заявила лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко у себе в Facebook.

Вона привітала керівництво держави з відновленням міжнародних переговорів щодо врегулювання на Донбасі.

"Ми вітаємо те, що Україна відновила діалог на міжнародному рівні у Нормандському форматі, без якого питання припинення війни неможливо вирішити. Є великим досягненням рішення про обмін полоненими за формулою "всіх на всіх". Це дає надію, що ув’язнені українці нарешті повернуться додому. Безумовно позитивним є те, що світ разом з нами. Що звучить не лише питання Донбасу, але й Криму. Що заявлена позиція про те, що спочатку – відновлення кордону, а потім вибори", - вказала Тимошенко.

Політик зазначила, що оголошені під час зустрічі легітимація "формули Штайнмаєра" та згода на особливий статус Донбасу на постійній основі, вимагають пояснення від керівництва держави.

"Разом з тим, викликає занепокоєння, що вперше в історії роботи Нормандського формату на рівні президента України легітимізовано "формулу Штайнмаєра", яка стає основою для подальших дій. Також уперше в офіційному комюніке переговорів зафіксоване прагнення надати особливий статус окупованим територіям не на тимчасовій, а на постійній основі. Лише маючи конкретне пояснення цих пунктів, можна прогнозувати наслідки цього раунду переговорів для України", - зазначила вона.

За словами лідера "Батьківщини" наразі актуальним є питання обговорення із суспільством результатів зустрічі в Парижі та наступних кроків влади.

"Очевидно, що на часі ще один діалог – внутрішній, всередині країни. Зараз як ніколи потрібна відверта розмова із суспільством. Українці мають бути впевненими, що мир буде справжнім, без втрати незалежності та суверенітету", - підкреслила Тимошенко.