RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Нардеп пояснив, як російський демпінг знищує українських виробників електроенергії

Зниження цін на оптовому ринку електричної енергії спровоковано демпінгом російських імпортерів струму, які таким чином витісняють українські енергопідприємства з нашого ринку.

Про це написав народний депутат, перший заступник голови комітету з питань енергетики і ЖКГ Олексій Кучеренко в Facebook, коментуючи заяви глави комітету Андрія Геруса про зниження ціни струму, передає РБК-Україна.

"Все змішалося в голові у Андрія - образа на Ляшко, "реформа" енергоринку, черговий обман президента з "забороною" російського імпорту і бажання виправдати довіру однієї впливової людини. Мова не про Ляшко - дозволю собі задати прості і риторичні питання "генеральному директору" енергоринку Андрію Герусу: цей графік показує, як спрацював ринок, або ваша могутня сила волі?! Якщо ринок - чому ви намагалися його зупинити влітку?! Якщо сила волі - то який це ринок?! Це реальна ринкова ціна, або наслідок демпінгу імпорту і ручного регулир вання?! Це добре для українського виробника е/е або погано?! Чому це зниження не відбивається на тарифах водоканалів, електротранспорту і на утриманні будинків?! Як на цьому "ринку" виживає Центренерго, і хто його дотує?! Чи не через опору чи цього "ринку" оперативно звільнили Недашковського?!", - написав Кучеренко.

Імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня завдяки "поправці Геруса". За першу половину жовтня імпорт електроенергії з РФ зріс майже в два рази, в листопаді він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год/добу. Обсяг російської електроенергії, що постачається на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвів до обмеження потужностей українських енергопідприємств.