RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Нові схеми для старих смотрящих: експерт розповів про роботу екс-чиновниці Міносвіти в ДАБІ

У Державній архітектурно-будівельній інспекції з порушенням законодавства і норм перевірки державних органів було проведено аудит діяльності щодо ліцензій, інспекторів, дозволів за останні роки, який виявив видачу "сліпих ліцензій". У зв'язку з цим ДАБІ не видає ліцензій, експерти вважають, що незабаром їх видаватимуть через старі схеми "заднім числом".

Про це пише експерт в галузі містобудування, член Української академії архітектури Віктор Глеба в блозі на "Цензор.НЕТ".

Після перевірки аудитори на чолі з Оленою Костенко, яка, за словами експерта, "навмисно провалила роботу" по реєстрації земель Міносвіти, оновили Ліцензійну комісію ДАБІ. На думку автора, діяльність Костенко стала причиною забудов земель освіти і науки ЖК, і тепер у складі ДАБІ, вона активізує схеми і повертає скандальних чиновників під виглядом реформ.

"Землі шкіл та садочків, університетів і профтехучилищ знаходяться досі в реєстрах житлово-громадської забудови і не мають кодів до освітніх видів використання. Невже необізнаність? Це свідоме зловживання службовим становищем в інтересах забудовників. Землі Інституту ім. Патона чого варті", - помітив Гліба.

Експерт також зазначив, що Костенко не повідомила архітектурно-будівельному товариству про оновлений склад Ліцензійної комісії і нові процедури видачі ліцензій.

Також автор відзначив особи радників Костенко, які за його інформацією, займалися корупційною касою будівельних схем.

"Під гаслами реформ ДАБІ деякі намагаються просунути своїх людей і контролювати "ринок" будівельних хабарів за тотальну злочинну забудову наших міст, захоплення земель, "кришування" нелегальних будівництв, організацію "тітушок" і роботу інспекторів будівельного нагляду, які не бачать порушень ДБН і закону ... Нова команда буде "обілечувати" забудовників і дозволяти зводити будівлі з порушеннями діючих державних будівельних норм, проводячи це через ручну Дозвільну комісію на чолі з Олександром Сергієнком. В цьому їм допоможе ще один "новий старий" радник Олени Костенко часів Сергія Кучера, який мав зв'язки з СБУ, Юрій Товстуха", - пише Гліба.

Він вказав, що колишнє керівництво ДАБІ в особі Сергія Кузьміна і заступників видавали дозволи на будівництво, де ігноруються норми ДБН по прибудинковій території, пожежні та санітарні норми не перевірялися - "була налагоджена злочинна схема". За його словами, обсяг корупційної складової в будівництві може досягати 1 млрд доларів.

"За фактом 1,5 млн кв.м / рік х 20 $ = 30 млн $ / рік тільки за введення в експлуатацію житлової нерухомості. Ще потрібно порахувати вартість підготовчих і дозвільних процедур і витрат на інспекторів будівельного контролю. А скільки торгових центрів, офісних , дорожньо-транспортної, промислової нерухомості будують по Україні? Повз братів Горових не прослизнуть такі доходи", - зазначив експерт.

За його словами, під керівництвом Олени Костенко апаратом ДАБІ з початку року не видано жодного дозволу або сертифіката, термін розгляду заяв пройшов, а сама чиновниця проводить аудит, сумнівні конкурсні процедури і "отримує базові знання від смотрящих".