RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Кабмін ліквідував скандальні "морські" інспекції: деталі рішення

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про ліквідацію "морських" інспекцій ДЕІ.

Про це розповів тимчасово виконуючий обов'язки голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов у себе в Facebook.

За словами керівника інспекції, ліквідовані відомства не виконували своїх прямих обов'язків та обкладали корупційними зборами кораблі.

"Існували дві: Кримсько-Чорноморська та Азовська, основим завданням яких було поліпшення екологічної ситуації у Азовському і Чорному морях. Ці інспекції займались суднами у портах, кожного тижня виникав скандал через затримання суден представниками екоінспекції. Ці затримки не мали реальних підстав, а слугували лише приводом до вимагання хабарів. Якщо судновласник займав принципову позицію, він перераховував на користь держави кошти, пред’явлені в претензії щодо відшкодування збитків, покидав порт, потім звертався до суду і вигравав. Таким чином, майже всі витрати, понесені судновласниками у зв’язку з нарахованими збитками, які отримував держбюджет їм компенсувалися. З урахуванням витрат на судовий процес, з держави стягувалося більше коштів, тому експеримент мав зворотній результат", - зазначив він.

Фірсов також розповів про зміни щодо контролю в морях. За його словами тепер такі повноваження будуть передані до інспекцій Донецької, Одеської, Херсонської, Запорізької та Миколаївської областей.

"Функція контролю в Чорному та Азовському морях буде передана до обласних інспекцій. Кожне затримання судна має бути санкціоновано керівником ДЕІ, а Мінекоенерго буде здійснювати моніторинг цієї діяльності. Інспекція прислухається до бізнес-середовища та робить все залежне, щоб тиску на бізнес кожного дня ставало менше. Процес реорганізації ДЕІ і якісної зміни системи державного екологічного контролю в цілому триває, це наш приорітет", - додав він.