RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Буду вимагати звіт: депутат Холодов розповів про порушення в роботі митниці Нефьодова

Величезна кількість порушень в роботі митних органів призводить до недоотримання запланованих надходжень до бюджету.

Про це заявив у Facebook народний депутат від "Слуги народу" Андрій Холодов.

"Так працювати - самогубство, катастрофа. Куди не глянь - схеми. Ухилення від сплати митних зборів, "зашкварені" кадри,"смотрящі"... Я б не хотів перетворюватися в "Вісник корупційних новин митниці", але не бачу іншого способу боротьби", - зазначив він.

На його думку, з наповненням бюджету через півроку можуть виникнути серйозні проблеми. Остання інформація, яку політик отримав від митників - про схеми мінімізації митної вартості товарів, які завозять в Україну.

"Дорогі брендові речі привозять в Україну і розмитнюють по тарифам в десять разів нижче, а то і за нульовою ставкою. Бюджет недоотримує великі гроші від імпорту. Це корупційна модель і все залежить від митників, які не помічають дорогі бренди серед дешевого товару", - додав він.

Холодов привів список "фігурантів":

- ТОВ "САГА ПРАЙМ", код ЄДРПОУ 42775584. Протягом грудня 2019 здійснено митне оформлення 145 тонн преміального одягу і взуття відомих європейських брендів;

- ТОВ "ПОВЕР Глаб", код ЄДРПОУ 43210995. 175 тонн преміального одягу відомих брендів в грудні 2019 року;

- ТОВ "КОПІЕН ПРАЙМ", код ЄДРПОУ 43216173. 240 тонн преміального одягу відомих брендів в грудні 2019 року.

"Компанії заявили митну вартість речей і взуття як таких, які йдуть з Туреччини і Китаю (7,52$ - 11$ за кілограм), а фактична вартість товарів склала понад 100$ за кг. Ці компанії в грудні недоплатили в бюджет близько 165 млн гривень ... Покупці цих товарів точно не продають собак, щоб заплатити за газ", - додав він.

- "ТК МОРІС", код ЄДРПОУ 43134789, оформляє в Одеській митниці тканину з Пакистану за ставкою мита 0.

- З 20.01.20 відомий бізнесмен оформив на Одеській митниці 163 контейнери з взуттям і тканиною по $7,19 за кг і $ 3,6 за кг відповідно. Ціна свідчить про те, що реальної оцінки не було.

"Нефьодов 2 місяці ухиляється від відповідей на питання про кадри, заниження митної вартості, контрабанду, хабарі за оформлення документів і т.д., як наслідок, - провал виконання держбюджету. Чому немає відповідей на прості запитання?", - цікавиться Холодов.

Він повідомив, що буде змушений ініціювати запрошення керівників митниць (починаючи з Одеської та Київської) на засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, і вимагати відповідей: "можу організувати знайомство зі слідчими САП і ДБР", і має намір піднімати питання на фракції і ініціювати звіт глави митниці Нефьодова у Верховній Раді. Якщо це не спрацює - Холодов звернеться до прем'єра і президента з пропозицією втрутитися особисто.

"Всі бачать, що Нефьодов не справляється зі своїми завданнями, ситуація стає некерованою. Це добре видно по надходженнях до бюджету. Треба терміново ламати схеми і садити по тюрмах усіх, хто звик красти. Це єдиний варіант, який мене влаштує", - зауважив депутат.