RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Новинський назвав міжконфесійний мир кроком до врегулювання конфлікту в Україні

В Україні необхідно встановити міжконфесійний мир і скасувати політично обумовлені ініціативи попереднього керівництва держави.

Про це повідомив у Facebook народний депутат України, член комітету ВР з прав людини та реінтеграції Донбасу Вадим Новинський, коментуючи початок розгляду Конституційним Судом України змін до Закону про свободу совісті та релігійні організації.

"Єдиним соціальним інститутом, якому довіряють всі українці, незалежно від регіону проживання, мови спілкування і політичних поглядів, залишається Церква. Православні цінності - важливий для суспільства об'єднуючий фактор: саме з взаємного прощення може початися шлях до миру. Церква вже є мостом між серцями віруючих , зведеним високо над політичними протиріччями і конфліктами. Тому антиконституційні закони повинні отримати належну оцінку і піти в минуле", - заявив Новинський.

Він підкреслив, що 24 стаття Конституції забороняє дискримінацію громадян за будь-якою ознакою, в той час як оспорюваний закон зобов'язує змінити назву і перереєструвати статути громад лише одної конфесії - канонічної УПЦ.

"Це закон про насильницьке перейменування Української Православної Церкви, що суперечить також 35 статті Конституції і положень Закону про свободу совісті, що гарантує невтручання держави в справи церкви і право громад вільно вибирати і змінювати духовні центри як в Україні, так і за її межами. Згідно норм українського права, релігійні громади взагалі не зобов'язані реєструвати свої статути", - додав депутат.

Він повідомив, що закон проголосований з порушеннями конституційної процедури, яка зобов'язує народних обранців голосувати особисто.

"Вся країна була свідком, як під час голосування 20 грудня 2018 року, в сесійній залі були зафіксовані кілька випадків кнопкодавства. З 240 іменних карток народних депутатів, які проголосували за законопроект, 23 не були зареєстровані в день голосування в залі, а двоє перебували на лікарняному, що задокументовано апаратом ВР", - заявив депутат.

Новинський нагадав про прецеденти скасування Конституційним Судом законів "Про засади державної мовної політики" і "Про всеукраїнський референдум" на підставі такого ж порушення процедури - неперсонального голосування. До того ж, внесення законопроекту до порядку денного та прийняття рішення на ранковому, а не вечірньому засіданні, як і голосування відразу в цілому, незважаючи на поправки опозиції, було грубим порушенням Регламенту ВР.

"Україна повинна залишитися правовою і світською державою і знову стати мирною державою, в якій зможуть цивілізовано співіснувати і розвиватися всі конфесії. Тому важливо привести законодавство у чітку відповідність до Основного Закону", - підкреслив Новинський.

Народний депутат Вадим Новинський як уповноважений представник 49 народних депутатів 18 січня 2019 року звернувся до Конституційного Суду України з поданням про визнання невідповідним Конституції Закону України "Про внесення змін до Закону України" Про свободу совісті та релігійні організації "від 20 грудня 2018 року № 2662- VIII, який незаконно зобов'язує Українську Православну церкву змінити назву. 11 лютого 2020 року Велика палата Конституційного Суду розпочала розгляд подання на пленарному засіданні у формі письмового виробництва.