RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Доказів зловживань не існує: експерт Центру Разумкова висловився про справу "Роттердам+"

НАБУ і САП не мають доказів зловживань при застосуванні формули "Роттердам+", а принцип імпортного паритету, на якому вона базується, є європейською практикою.

Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, передає "Обозреватель".

"Наскільки мені відомо, розслідування тривають більше 3 років, ніяких результатів по суті немає, тому що не існує доказів і фактів, що дійсно були якісь зловживання. Тому що імпортний паритет, який застосовувався до "Роттердам+", по суті відповідає європейській практиці торгів", - сказав Омельченко.

Нагадаємо, раніше директор НАБУ Артем Ситник заявив, що прийнята урядом 28 січня 2020 року формула розрахунку ціни на газ з прив'язкою до його вартості на нідерландському газовому хабі TFF ("Амстердам+") є схожою з формулою визначення ціни на вугілля "Роттердам+".

Методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (відома як формула "Роттердам+") була затверджена Національною комісією, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, 3 березня 2016 року. Відповідно до неї вугільна складова в тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019 року в зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії дію формули "Роттердам+" припинилася.