RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

Зливали іноземним посольствам справи і адреси нардепів: в ЗМІ розкрили нові дані про роботу НАБУ

У розпорядженні сайту "Страна" опинилися матеріали, які доводять, що НАБУ зливали в посольства ряду країн матеріали справ і дані українських нардепів, а детективи агентства за вказівкою керівництва ходили туди зі звітами про розслідування.

Про це повідомляється в матеріалі "Обозреватель".

Від НАБУ з працівниками посольств, міжнародних структур комунікує Поліна Чиж, головний спеціаліст відділу забезпечення роботи директора НАБУ, а фактично - помічниця Гізо Углави, заступника Ситника. Вона посилала посольствам звіти, закриті матеріали справ і дані на політиків. Крім того, Чиж від імені керівництва регулярно "стукала" на інші правоохоронні органи.

Опублікований приклад листів, які отримував Максим Маркевич, член місії МВФ в Україні, через якого НАБУ контактувало з главою місії МВФ в Україні Рон ван Роденом і членом місії Еммануелем Матіасом.

У цих листах Національне антикорупційне бюро просить вказівок від посольства іноземної держави - як відповідати на запити народних депутатів, відповіді попередньо узгоджуються з працівниками посольства. Те, що це співробітники посольств, видно за електронною адресою state.gov.

НАБУ активно ділиться документацією з посольством за вказівкою першого заступника Ситника Гізо Углави.

У відповідь посольство запитує інформацію у справах, які їх цікавлять.

З листування стає зрозуміло, що детективи НАБУ ходять в посольство радитися і звітувати у справах, які вони ведуть.

У листуванні згадується Метт, який дав вказівку переслати інформацію детективам, які ведуть справу "Укрзалізниці". Це Метью Торсен, який був старшим радником з кримінального правосуддя у відділі по боротьбі з наркотиками і правоохоронними органами посольства США.

Детективи пишуть в посольство звіти, заповнюють анкети. Посольство встановлює чіткі дедлайни і пише, що буде викликати детективів для звітності.

Справи, які цікавлять США - це виробництво проти нардепа Мартиненка, справа "Укрзалізниці", екс-міністра екології Злочевського (пов'язана зі справою сина Джо Байдена).

НАБУ зливає і особисті дані нардепів - наприклад, адресу фактичного проживання (дані заретушували) депутата Миколи Мартиненка.

На розгляді Верховної Ради на даний момент знаходяться проект рішення про відставку Артема Ситника з підписами 216 народних депутатів і два проекти змін до законів, які стосуються процедури звільнення директора НАБУ. Підставою для звільнення депутати вважають внесення директора НАБУ до офіційного реєстру корупціонерів НАЗК і низьку ефективність агентства в боротьбі з корупцією серед топ-чиновників.