RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Звинувачення проти глави ОП Єрмака розсипаються через непереконливість доказової бази - ЗМІ

Скандал навколо відеозаписів з братом глави Офісу президента Денисом Єрмаком вийшов на рівень, коли правоохоронці повинні включитися в справу і допитати всіх фігурантів.

Про це заявив глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко в інтерв'ю "РБК-Україна".

Політик визнає: все, що впливає на громадську думку навколо цієї історії, вплине на фракцію. Примітно, що в цьому скандалі увагу обивателя постійно навмисно відводять від важливих деталей.

"Громадськість переконують, що час запису принципового значення не має, таким чином нівелюючи питання: чому таке нібито резонансне відео ніде не спливло раніше?", - запитує видання "Капітал".

Півроку записи лежали "мертвим вантажем", адже Андрій Єрмак на момент їх виконання був радником президента і мав іншу зону впливу. Вирішенням кадрових питань він займатися не міг, адже їх на Банковій вирішував глава ОП Андрій Богдан. Жодне обговорення на відео, не закінчилося реальним призначенням.

Зараз з'являється інформація про фігуранта, який вів відеозапис. Ним виявився Дмитро Штанько, щодо якого є кримінальні виробництва. Стверджується, що він співпрацював з правоохоронцями і використовувався як провокатор для дачі хабарів, про що йдеться в розслідуванні "Страна.UA". Для нього і його покровителів Денис Єрмак став знахідкою: прикриваючись його прізвищем, можна було "обробляти" довірливих громадян.

Якщо поглянути на публікації в Facebook тих, хто впевнений, що брати Ермаки "торгували посадами", то виявиться, що вони посилаються на публікації про плановані призначення зазначених у списку осіб та вважають ці публікації підтвердженням корупції. Наприклад, 5 жовтня 2019 в ЗМІ з'явилася публікація, що Зеленський планує призначити главою НАК "Енергоатом" Володимира Купчака (екс-гендиректор "Волиньобленерго"). У обивателя і самого кандидата могла скластися думка, що в ОПУ роблять все можливе, щоб звільнити "старожила" НАК Євгена Недашковського і призначити "нове обличчя". Однак ЗМІ, які опублікували цю новину, були маловідомими, а на сайті НАК "Енергоатом" було опубліковано заяву, в якій НАК повідомила: переговори про призначення в НАК не відповідають дійсності.

Це може означати, що Штанько намагався організувати фейковий продаж посад досить відомим людям, і хтось дуже хотів створити у "кандидата на посаду" враження, що йде боротьба щодо призначення. При цьому жоден "продаж" не завершився успіхом. Виходить, що ранні записи (всупереч задуму ініціаторів) працюють проти версії про продаж посад і свідчать, що Андрій Єрмак до цих схем ніякого відношення не має.

Як повідомив адвокат Андрія Єрмака Іван Холондович, на записах немає фактів передачі грошей, проте є "голос, схожий на голос Дмитра Штанька, який наполегливо обговорює якісь суми".

Як пише ЗМІ, стає зрозуміло, що скандал із записами - це спланована атака, яка коригується і роздувається в медіа.