RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Повернули схеми і "смотрящего" на митницю: нардеп Холодов розповів про роботу Шендрик і Макаренко

Народний депутат Андрій Холодов з "Слуги народу" заявляє, що на митницю повернулися корупційні схеми часів Порошенко і "смотрящий" Сеяр Куршутов завдяки діям заступника голови митної служби Дениса Шендрика і радника міністра фінансів Анатолія Макаренка.

Про це він написав у Facebook, передають "Українські новини".

За його словами, на митниці роками функціонував пул "схемщиків", які контролювали цілі регіони.

"Основні проблеми на великих митницях на кшталт Одеси, Києва і Львова, але на дрібних митницях ця біда стоїть не менш гостро. За півроку ситуація в кращу сторону не змінилася -"рішал" ніхто не усунув. На Одеській митниці, як кажуть самі митники, знову виринув "схемщик" Сеяр Куршутов, який "домовився" з керівництвом одеської та центральної митниці. Тепер без цього "смотрящего" в Південному регіоні не можна завести жоден контейнер з товарами", - написав Холодов.

Він зазначив, що багато в чому, схеми повернулися за згодою Шендрика і Макаренко, незважаючи на те, що "мільярди гривень йдуть повз бюджет, процвітає тиск на бізнес і схематоз".

"Відомий радник міністра фінансів Анатолій Макаренко, якого призначили місяць тому для наведення порядку на митниці, почав проявляти активність по Одесі та Києву. Але активність ця більше схожа на прикриття одеських "рішал", а не на їх усунення. Таке ж було з першим заступником голови митниці Шендрик - спочатку до нього ставилися нормально, а тепер чекають, коли "молоде дарування" відправиться у в'язницю. Схоже, бюджету буде дешевше втратити і Макаренка, ніж терпіти його допомогу на митниці", - зазначає нардеп.

Холодов підкреслив, що раніше в ЗМІ повідомляли, що в схемах фігурував депутат минулого скликання Олександр Грановський, а виконавчим директором "корупційного Центру" називали Куршутова, який відповідав за корупційний збір мільярдних надходжень з імпортерів.

"Центр" був створений за прикладом класичної ОЗУ, схема вимагання діяла за стандартами жанру. Для імпортерів встановлювалася "такса", яку вони повинні були платити за безпроблемне митне оформлення і імпорт товарів. За "роботу" з Південним регіоном і фінансовими потоками у Куршутова відповідав контрабандист Віктор Шерман", - зазначає Холодов.

За його словами, основні потоки йшли через Одеський регіон.

"З кожного контейнера з Китаю і машини з Туреччини організували корупційний збір. Щомісяця "знімали" значні суми. Порошенко вже рік як не президент, Грановський ізраїльський громадянин, а схеми працюють до цих пір", - обурився нардеп.

Парламентарій вимагає від СБУ і Податкової дати відповідну реакцію.