RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

У Кривому Розі намагаються захопити завод "Трансмаш", а ФДМ не діє - нардеп Холодов

Фонд державного майна без пояснення причин зупинив приватизацію держпідприємства "Трансмаш" в Кривому Розі, скасувавши конкурсні процедури, чим поставив під загрозу збереження майна компанії й створив грунт для силового конфлікту навколо заводу.

Про це написав народний депутат від "Слуги народу", заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Холодов у Telegram-каналі, передає РБК-Україна.

"Завод "Трансмаш" в Кривому Розі ще торік повинні були продати: компанія внесена в план приватизації, всі формальності були пройдені й документи готові. Фонд держмайна спочатку оголосив конкурс, потім з незрозумілих причин скасував його, потім знову оголосив і знову скасував. А потім було скасовано і саме рішення про приватизацію "Трансмаша". Майно руйнується, держава отримує збитки, позиція Фонду держмайна по цьому об'єкту незрозуміла", - написав Холодов.

На думку Холодова, Фонд держмайна скасував конкурс з продажу "Трансмаша" незаконно, оскільки компанія була внесена в список на приватизацію, у 2018-2019 коштом держави проведена інвентаризація та оформлені майнові права на об'єкт. За правилами конкурс мав відбутися у другій половині 2019 року в системі Prozzoro, але був скасований в останній момент.

"Ефективна приватизація держмайна - це затверджений президентом політичний пріоритет для всієї влади й зокрема для Фонду державного майна. Досі глава ФДМ не показав сильну команду, яка могла б забезпечити потрібний результат і не дозволити "зажувати" приватизаційний процес. Я повторюю - єдиний критерій оцінки ефективності чиновників - це результативність. Якщо результатів немає - значить потрібно звільняти посаду, а не пояснювати причини провалів. В тому числі це стосується керівництва Фонду держмайна", - сказав Холодов.

Холодов додав, що залучення українських інвесторів на середні й великі українські держкомпанії через приватизацію може стати драйвером зростання економіки, і всі спроби зірвати приватизацію потрібно розцінювати як непрофесіоналізм чи корупцію.

"Вийшло так, що про ефективну приватизацію говорить президент, народні депутати приймають закони на підтримку бізнесу, а ФДМ протидіє всім цим ініціативам. Доведеться працювати "інвестиційними нянями" у вільний від голосувань у Раді час, щоб забезпечити економічне зростання країни в майбутньому. Неприпустимо, щоб чиновники Фонду держмайна в Києві або в регіональних відділеннях блокували або затягували продаж держпідприємств - а відповідно і залучення інвестицій і створення робочих місць, які зараз критично необхідні українській економіці", - додав Холодов.

Нагадаємо, раніше нардеп Андрій Холодов звинуватив керівництво Одеської митниці і ГТС в "кришуванні" мінімізаторів.