RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Нардеп Деркач звинуватив Артема Ситника в державній зраді і шпигунстві - документ

Народний депутат Андрій Деркач звинуватив Артема Ситника в ряді злочинів і надав докази, що свідчать про роботу голови НАБУ і його підлеглих на посольство іншої держави.

Про це йдеться в заяві Деркача, адресованій генпрокурору Венедиктової, главі САП Холодницькому і відділу внутрішніх розслідувань НАБУ. У листі нардеп наводить факти співпраці Артема Ситника з кураторами з посольства США, і стверджує, що працівники НАБУ за вказівкою Ситника передавали закриту інформацію представникам інших держав, повідомляє Обозреватель.

Деркач стверджує, що в квітні 2015 року "представники керівництва посольства США в Україні, діючи в інтересах власної держави, запропонували Ситнику А.С. використовувати його службові повноваження для збору і прихованої передачі їм відомостей, що становлять інформаційну, державну і економічну безпеку України, які отримуватиме НАБУ під час своєї діяльності, а також здійснювати інші дії в інтересах представників іноземної держави". Після цього за твердженням нардепа, Ситник перебував під кураторством і впливом заступника глави Місії США в Україні Джорджа Кента, який "фактично вибудовував модель політико-мотивованої злочинної організації" з метою встановлення контролю над газодобувної галуззю України.

Йдеться про справу Злочевського, колишнього міністра екології, проти якого правоохоронці Великобританії в 2014 році відкрили кримінальну справу, підозрюючи його у відмиванні 35 млн доларів. Злочевський, на думку українських слідчих і журналістів, зв'язався з віце-президентом США Джо Байденом і держсекретарем Джоном Керрі через лобістську компанію і запропонував їм розділити доходи української газодобувної компанії Burisma Group Злочевського. Син Джо Байдена Хантер був призначений на посаду члена правління Burisma.

У документі наводяться факти незаконного впливу НАБУ на вибори в президенти США в 2016 році і "зливу" за вказівкою Ситника закритої інформації у справах, які розслідували НАБУ, кураторам з посольства США. У листі Деркач просить правоохоронців провести слідство за вказаними фактами, в яких вбачаються ознаки таких злочинів: ч.3 ст.28, ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), ч. 3 ст.28; ч.1 ст.114 КК України (шпигунство), ч.3 ст.28, ч.2 ст.182 КК України (порушення недоторканності приватного життя), ч.3 ст.28, ч.2 ст.343 КК України (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу), ч.3 ст.28, ч.2 ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем) ч.3 ст.28, ч.3 ст.365 КК України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) і ч.3 ст.28, ч.3 ст.387 КК України (розголошення даних досудового слідства або дізнання).

У березні 2019 народний депутат Борислав Розенблат оприлюднив аудіозапис, на якому директор НАБУ Артем Ситник розповідає, що допомагав кандидату в президенти США Хілларі Клінтон під час виборів у 2016 році.