RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

Новини

4 липня

Всі новини

Конкурси скомпрометовані: ЗМІ розповіли, як Ситник вибудував в НАБУ "систему з кумів"

Ключові посади в НАБУ отримали куми Артема Ситника і куми його кумів, тобто Ситник побудував керовану систему прийняття рішень, а конкурси на посади в НАБУ скомпрометовані.

Про це пише УНІАН з посиланням на матеріал "Антикорупційне" кумівство. Як Ситник побудував систему кругової поруки в НАБУ" видання "Обозреватель".

Нещодавно директор НАБУ Артем Ситник визнав, що його підлеглий, замішаний в скандалі з "Укроборонпромом" Андрій Калужинський - його кум. І став він його кумом ще до створення НАБУ.

"Але ящик Пандори відкривається, якщо спробувати простежити кумівські зв'язки в НАБУ і інших службовців бюро. Підлеглі Ситника, пов'язані кумівськими відносинами, регіональними клановими зв'язками і місцями колишньої роботи. Кумівство в НАБУ не просто процвітає, а й ставить під сумнів чесність проведених кадрових конкурсів і неупередженість резонансних виробництв, розслідуваних антикорупційним бюро", - пише ЗМІ.

У керівництві бюро працює кілька кумів Ситника - Калужинський Андрій, керівник головного підрозділу детективів, Борисенко Олег, детектив першого підрозділу детективів. Вони стали відомими завдяки скандалу зі справою "Укроборонпрому": тоді НАБУ дало висновок, що виключив скандальну фірму "Оптімумспецдеталь" зі списку компаній з ознаками фіктивності. Калужинський особисто знайомий з одним з підозрюваних - Андрієм Рогозою, а його підлеглі мали неформальні відносини з бізнесменами, спілкувалися і зустрічалися з контрабандистами, а ті дарували їм дорогі подарунки.

"Ситник з Калужинським працювали разом. Керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Калужинський був прокурором в слідчому відділі прокуратури Київської області, яким керував Ситник. Крім того, кумом Ситника є Омельченко Олександр - начальник першого відділу САП ОГП. За непідтвердженою інформацією, кумом Ситника також є Олександр Поліщук - начальник відділу по роботі з громадськістю Управління по роботі з громадськістю НАБУ", - пише автор

У НАБУ процвітає кумівство "другого рівня", коли посади отримали куми кумів Ситника. Так в бюро працює кум Калужинського - Роман Дарага, в.о. керівника першого відділу детективів. Його підлеглий, Сергій Шинкаренко - його кум, до того ж це підрозділ детективів складається з колишніх працівників прокуратури РБ Київської області та органів внутрішніх справ, де працювали Ситник з кумом Калужинським.

"Інший регіональний клан засів у другому підрозділі детективів. Його керівництво - це вихідці з Луганщини, як і понад 40% детективів. Там теж працюють куми - Олександр Карєєв і Володимир Усіков стали кумами ще до роботи в НАБУ. А в третьому підрозділі детективів НАБУ рулять жителі Вінниччини. Керівник Стецюк Ярослав - виходець з поліції Вінницькій області. Жителі Вінниччини ще чверть його підлеглих".

Раніше до Конституційного суду надійшло звернення за підписом 51 нардепа про незаконність призначення Ситника директором НАБУ. Раніше 216 народних депутатів ініціювали зміни до законодавства, які б дозволили звільнення директора НАБУ. У грудня 2019 Артем Ситник був визнаний судами кількох інстанцій винним у вчиненні корупційних дій і був внесений до офіційного реєстру корупціонерів НАЗК.